Cheltuieli nelegale în programele de sănătate. Medicamente pentru morţi, reţete validate după ureche

Un raport al Curţii de Conturi relevă nereguli grave în ceea ce priveşte cheltuirea banului public în cadrul unor programe naţionale de sănătate: CNAS a validat reţete eliberate unor decedaţi, medicamente de la acelaşi furnizor au fost cumpărate cu preţuri diferite de la o unitate la alta, s-au făcut achiziţii peste stoc etc.
(Pyxabai)
Loredana Diacu
27.04.2016

Potrivit raportului Curţii de Conturi vizând performanţele unor Programe Naţionale de Sănătate derulate în perioada 2012-2014 la Ministerul Sănătăţii şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), medici fără specializarea necesară au eliberat reţete în valoare de 3.551.000 de lei. Reţetele au fost validate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), contrar legii, relatează Realitatea.net.

Tot CNAS a validat şi eliberarea de medicamente în valoare de 63.000 de lei, pentru pacienţi care erau decedaţi la data eliberării din farmacii a respectivelor medicamente. Medicii au prescris pastilele când pacienţii erau în viaţă, însă medicamentele au fost eliberate din farmacii în baza reţetelor după dată decesului.

Aceeaşi procedură a fost aplicată şi în cazul a 139 de pacienţi pentru care s-au eliberat medicamente în valoare de 33.000 de lei folosindu-se de numele pacienţilor care figurau decedaţi la data prescrierii, mai arată sursa citată.

Curtea de Conturi a mai constatat că unităţile sanitare au achiziţionat materiale sanitare şi medicamente peste stocurile necesare, iar preţurile au fost diferite de la o unitate la alta, deşi produsele proveneau de la acelaşi furnizor.

În ceea ce priveşte Ministerul Sănătăţii, Curtea de Conturi constată lipsa de implicare a instituţiei în ceea ce priveşte controlul implementării Programelor Naţionale de Sănătate pentru diabet şi boli rare, deşi aceasta este una dintre principalele atribuţii ale sale.

Nereguli grave s-au constatat şi în ceea ce priveşte eliberarea de reţete pentru persoane care suferă de afecţiuni diabetice. Deşi pacienţii cu astfel de afecţiuni trebuie să treacă periodic pe la comisiile de specializare pentru a se putea începe sau continua un anumit tratament, acest procedeu nu a fost respectat şi s-au eliberat prescripţii medicale în valoare de 5.325.000 de lei fără ca pacientul să treacă pe la aceste comisii.

Per ansamblu, potrivit raportului Curţii de Conturi întocmit în urma analizării activităţii Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a unui număr de 21 de Case Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), în cadrul programului naţional de diabet zaharat, în perioada 2012-2014 au apărut cheltuieli nelegale în valoare estimată de 9.424.000 lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor