Anchetă marca GSP. Dezinfectante diluate în spitalele româneşti - Statul închide ochii

Statul român nu verifică niciodată în laborator dezinfectanţii din spitale. Reţete din fabrica celui mai mare producător arată că antisepticele sunt diluate, a dezvăluit a anchetă a jurnaliştilor de la GSP.
.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Victimele de la "Colectiv" au murit şi milioane de români sunt trataţi în spitale dezinfectate cu substanţe pe care statul nu le controlează niciodată în laborator, nici măcar când le dă avizul de comercializare, dezvăluie tolo.ro

"Noi comparăm doar eticheta şi avizul", a explicat Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Asta chiar dacă Gazeta Sporturilor a găsit, chiar în rapoartele oficiale ale DSP, că autorităţile sanitare au prins "o concentraţie mai scăzută decât pe etichetă" pentru unele antiseptice.

Ziarul face publice documente interne de la fabrica Hexi Pharma, liderul pieţei şi firma care are contracte cu peste 300 de spitale din 40 de judeţe, care arată cum se produc dezinfectante cu o concentraţie mult mai scăzută decât cea de pe etichetă.

Sunt exact substanţele remarcate şi de DSP. Contactată, firma nu a negat până la această oră autenticitatea reţetelor de fabricaţie aflate în posesia ziarului.

"Semnătura pare, într-adevăr, a mea. Dacă am semnat, nu am ştiut ce am semnat, pentru că eu ştiu chimie cât dumneavoastră, nu mai mult! Am lansat o anchetă internă", spune directorul general al Hexi Pharma, care este biochimist.

Aceste biocide sunt folosite pretutindeni în spitale: chirurgii se spală cu ele pe mâini, mesele de operaţie sunt curăţate cu ele, bisturiele sunt sterilizate cu ele şi, tot cu ele, se spală orice încăpere, de la saloane la terapie intensivă.

Şi culmea ironiei: vânzările firmei s-au dublat după drama de la Colectiv.

Pentru a citi continuarea investigaţiei intraţi aici.