Deputaţii comunişti au înregistrat în Parlament un nou proiect de lege privind moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Iurie Leancă

Deputaţii din Partidul Comuniştilor (PCRM) au înregistrat joi în Parlament un nou proiect de lege privind moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Iurie Leancă. Potrivit "Inotag", parlamentarii PCRM au rămas nemulţumiţi de faptul că colegii lor din partidele majorităţii de guvernământ au refuzat să le susţină iniţiativa, şi au înaintat o moţiune de cenzură repetată. De data aceasta, motivul invocat de PCRM pentru demiterea Executivului este instalarea posturilor migraţionale la hotarul administrativ cu regiunea transnistreană.
Clădirea Parlamentului R. Moldova (Epoch Times)
Tatiana Chiriac
18.10.2013

Deputaţii din Partidul Comuniştilor (PCRM) au înregistrat joi în Parlament un nou proiect de lege privind moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Iurie Leancă. Potrivit "Infotag", parlamentarii PCRM au rămas nemulţumiţi de faptul că colegii lor din partidele majorităţii de guvernământ au refuzat să le susţină iniţiativa, şi au înaintat o moţiune de cenzură repetată. De data aceasta, motivul invocat de PCRM pentru demiterea Executivului este instalarea posturilor migraţionale la hotarul administrativ cu regiunea transnistreană.

Legislatorul comunist, Grigore Petrenco, care a citit moţiunea comuniştilor de la tribuna Parlamentului, a declarat că acţiunile Guvernului Iurie Leancă contribuie la împărţirea ţării şi la crearea condiţiilor pentru ca Moldova să-şi piardă o parte din teritoriu.

"În ianuarie 2013 a fost luată decizia de instalare a posturilor migraţionale pe Nistru. Aşa cum ne-a asigurat premierul, aceasta este cerinţa Uniunii Europene. Dar deputaţilor nu le-au fost prezentate argumente în favoarea necesităţii unor asemenea posturi. Acţiunile Guvernului contravin Constituţiei. Este evident pentru toţi că problematica transnistreană nu trebuie să fie ostateca speculaţiilor politice, iar măsurile cu caracter unilateral, legate de instalarea anumitor frontiere, vor avea ca finalitate escaladarea tensiunilor", a estimat Petrenco.

Parlamentarul a spus că Guvernul a înfiinţat deja şase puncte de control migraţional pe Nistru, prin acest fapt fiind încălcată grav integritatea teritorială a ţării.

"De asemenea a fost luată hotărârea de formare a unor grupuri mobile ale poliţiei de frontieră, care urmează să patruleze teritoriul din apropierea Nistrului, ceea ce contravine în mod flagrant legii cu privire la frontiera Republicii Moldova. Aceasta înseamnă o desconsiderare a problemei reglementării transnistrene, desconsiderare egală cu trădarea intereselor ţării", a declarat Petrenco.

Amintim că, săptămâna trecută Parlamentul a adoptat, în două lecturi concomitent, amendamente legislative referitoare la regimul de aflare a cetăţenilor străini în R.Moldova şi la înfiinţarea oficiilor teritoriale ale Biroului de Migraţie şi Azil (BMA). Şase posturi vor fi instalate la posturile vamale interne existente.

În opinia autorităţilor, adoptarea acestei legi va permite instituirea controlului asupra proceselor migraţionale prin graniţa estică a Republicii Moldova - un pas important în contextul angajamentelor asumate în faţa Uniunii Europene în cadrul negocierilor pentru liberalizarea regimului de vize.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor