Planurile Kremlinului, de a întoarce R.Moldova de pe calea integrării europene, au eşuat (presa)
Temerile că Republica Moldova ar putea fi aruncată în haos chiar înainte de summitul de la Vilnius, din noiembrie, au fost exagerate, constată vineri 'Adevărul'.
'Jocul de-a moţiunea de cenzură împotriva cabinetului Iurie Leancă, iniţiat de comunişti, confirmă acest lucru. Chiar dacă au dreptate atunci când le reproşează guvernanţilor lipsa de transparenţă la concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău şi modul dubios în care statul a cedat controlul asupra Băncii de Economii, tuturor ne este clar că, de fapt, nu asta îi deranjează pe comunişti. Ei turbează pentru că înţeleg că planurile lor - scrise la Kremlin - de a întoarce Republica Moldova de pe calea integrării europene eşuează', subliniază cotidianul.
Constantin Tănase de la 'Timpul' remarcă faptul ca în Republica Moldova nu au demarat procesele reale de derusificare, desovietizare şi decomunizare. La un moment dat, liderul PLDM, Vlad Filat, afirma că cel mai mare pericol care ameninţă Republica Moldova nu este comunizarea, ci mafiotizarea, dar susţine autorul, nu s-a făcut nimic pentru a combate acest fenomen.
Lupta contra corupţiei - o miză reală sau un joc dublu? Se întreabă şi Corneliu Ciurea în 'Jurnal de Chişinău'. Potrivit editorialistului, adoptarea acestui pachet de legi anticoruptie de către guvern are un sens eminamente politic - de a da o replică ultimelor declaraţii ale oficalităţilor europene prin evidenţierea faptului că în Republica Moldova se întreprind măsuri energice în domeniul luptei împotriva corupţiei. 'Totuşi, reprezentanţii Europei au dibuit demult şiretlicurile Guvernului nostru, de aceea, cer intentarea unor dosare împotriva corupţilor şi finalizarea lor. În replică, Guvernul adoptă legi anticorupţie, vrând să substituie pedepsirea reală a infractorilor cu afişarea intenţiei de a-i urmări penal', scrie ziarul.
Ziarul 'Naţional' susţine, într-un editorial, necesitatea reformei Serviciului de Informaţii şi Securitate, inclusiv schimbarea sediului, aşa cum a solicitat săptămâna trecută directorul instituţiei, Mihai Balan. Totuşi, ziarul menţionează că această instituţie, cel puţin până în prezent, nu şi-a îndeplin