Deputaţii au hotărât că soferii nu pot fi amendaţi de două ori într-o lună pentru lipsa rovinietei
alte articole
Deputaţii au aprobat marţi, un proiect de lege prin care se stabileşte că, dacă în termen de 30 de zile, o persoană primeşte mai multe amenzi pentru că a circulat pe drumurile publice fără a deţine rovinieta valabilă, persoana în cauză va plăti doar prima dintre amenzile primite.
Proiectul de lege prin care se modifică Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România a fost aprobat de deputaţi cu 240 voturi “pentru” şi trei “abţineri”. Actul normativ stabileşte unele reguli speciale în ceea ce priveşte regimul juridic aplicabil contravenţiei constând în circulaţia pe drumurile naţionale fără a deţine rovinieta valabilă.
“Procesul-verbal se întocmeşte şi se comunică contravenientului în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data constatării contravenţiei. Dacă în acest interval sunt emise mai multe procese-verbale contravenientul va plăti contravenţia şi tariful de despăgubire doar pentru primul proces-verbal emis”, se precizează în raportul întocmit de Comisia pentru industirii şi aprobat în şedinţa de plen.
În varianta aprobată de Senat, termenul în care procesul-verbal întocmit putea fi adus la cunoştinţa contravenientului era “de maxim 15 zile lucrătoare”. Senatorul PSD Trifon Belacurencu, iniţiatorul propunerii legislative, precizează că măsura este necesară întrucât “în practică întâlnim situaţii în care conducătorii autovehiculelor care, din diverse motive, nu şi-au achitat rovinieta, primesc zeci de procese verbale care le sunt aduse la cunoştinţă după o perioadă foarte lungă de timp de la prima constatare a încălcării legii”.
Camera Deputaţilor este decizională pentru acest act normativ. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va modifica Normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 769/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în mod corespunzător modificărilor aduse prin prezenta lege.