Deputat PAS: Politica bugetar-fiscală pentru 2021 sfidează autonomia şi independenţa financiară a autorităţilor locale
alte articole
Deputatul PAS Petru Frunze a criticat politica bugetar-fiscală pentru 2021 şi „acţiunile abuzive” ale Guvernului Chicu şi ale majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR menţionând că pe parcursul anului executivul s-a certat cu toţi cetăţenii Republicii Moldova. „A început cu lucrătorii din sistemul medical, cu agricultorii, oamenii de afaceri din domeniul horeca şi au ajuns ca la sfârşitul anului să se certe şi cu primarii.
Reprezentanţii autorităţilor locale au ajuns să iasă în stradă, întrucât le este afectată autonomia locală şi independenţa instituţiilor pe care le reprezintă, a menţionat politicianul în cadrul unei conferinţe de presă.
Astfel, parlamentarul a subliniat că fracţiunea PAS pledează pentru respectarea principiilor autonomiei locale şi vine cu iniţiative pentru a consolida bugetele locale şi pentru a oferi cât mai multă independenţă primarilor ca să-şi administreze impozitele achitate de locuitorii din comunele şi oraşele administrate de ei.
Totodată, acesta a propus mai multe modificări la politica bugetar-fiscală prin care se urmăreşte suplinirea bugetelor locale cu surse din defalcarea taxelor pentru resursele naturale; defalcări în proporţie de 100% din impozitul pe venit al persoanelor fizice conform locului de domiciliu, în proporţie de 50% de la impozitul pe venit al persoanelor juridice, precum şi suplinirea transferului cu destinaţie specială pentru întreţinerea străzilor din localităţi de la 50% la 100% din taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule înmatriculate în Republica Moldova.
Primarii trebuie să fie fideli doar locuitorilor care i-au ales pentru a avea posibilitate să administreze bugetele localităţilor şi să dezvolte localităţile în conformitate cu necesităţile acestora, consideră Petru Frunze.
„Este timpul ca autorităţile centrale să se uite ... la autorităţile locale şi să nu permită să le fie furată autonomia localăˮ, a concluzionat deputatul PAS.
De menţionat că Guvernul Chicu şi-a menţinut poziţia cu privire la plafonarea taxelor locale, pe care a prevăzut-o în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021. Totodată, a decis să amâne cu jumătate de an aplicarea cotei de 12% TVA în agricultură, până pe 1 iulie 2021, păstrându-se cota de 8% TVA.
Mai mult, Executivul nu a susţinut nici amendamentul la politica fiscală şi vamală prin care se propunea că 100% din volumul taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova să fie transferate către bugetele locale.