Preţul gazelor în Europa sare din nou, 700% creştere de la începutul anului

(europaliberă.org)
A.P.
21.12.2021

Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi un nou nivel record, pe fondul cererii crescute în sezonul de iarnă şi al tensiunilor dintre Rusia şi Occident.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a ajuns în jurul orei 10:20 GMT la nivelul record de 162,775 euro pentru un Megawatt-oră, adică o creştere de peste 10% comparativ cu preţul înregistrat luni seara, şi peste precedentul record stabilit în data de 6 octombrie.

Aceste preţuri sunt de şapte ori mai mari decât cele înregistrate la începutul anului. "Gazul natural european îşi continuă ascensiunea inexorabilă", susţin analiştii de la Deutsche Bank.

Gazprom PJSC din Rusia a redus constant fluxurile de gaze către Europa. Certificarea controversatei conducte Nord Stream 2 a fost amânată până în iulie - cel puţin aceasta fiind estimarea prezentă.

Lipsa fluxurilor noi în Europa obligă utilităţile să-şi epuizeze depozitele de gaz (care sunt deja la minime sezoniere). Unele centrale au fost nevoite să repornească generatoarele pe combustibili fosili pentru a evita întreruperea reţelei.

Criza energetică s-a agravat în ultimele câteva zile. Franţa, de obicei un exportator de energie, a încercat să achiziţioneze gaz şi chiar a repornit generatoare pe combustibil, după ce, principala companie de energie electrică a ţării, Électricité de France SA, a oprit patru reactoare nucleare reprezentând 10% din capacitatea nucleară a ţării, tensionând reţelele electrice. 30% din capacitatea nucleară a Franţei va fi offline în următoarele săptămâni.

O altă problemă apărută în această săptămână este că energia electrică obţinută de la mii de turbine eoliene a scăzut la un minimum în cinci săptămâni, în condiţiile în care vremea rece stresează oricum reţeaua electrică.

Ca urmare a suprasolicitării reţelei, preţurile la energie electrică din Germania au urcat cu 30% până la un record de 431,98 euro pe megawat-oră.

Se pare că se accelerează rapid criza energetică europeană şi s-ar putea agrava, deoarece vremea rece va persista în următoarele săptămâni.

Pe de altă parte, Rusia îşi limitează livrările de gaze spre Europa pentru a împinge în sus preţul energiei în plină iarnă şi a pune presiune pentru deschiderea gazoductului Nord Stream 2. Chiar dacă lucrările de construcţie ale acestei conducte s-au finalizat, o decizie din partea Autorităţii de reglementare în energie din Germania cu privire la autorizarea proiectului Nord Stream 2 nu este aşteptată înainte de mijlocul anului 2022.

Decizia de luni a Rusiei de a expulza doi diplomaţi germani, ca răspuns la o măsură similară adoptată săptămâna trecută de Berlin, care acuză Moscova că a comandat asasinarea unui opozant cecen în Germania în 2019 - a crescut temerile că o escaladare a războiului declaraţiilor dintre Rusia şi membrii NATO ar putea genera noi tăieri ale alimentării cu gaz din partea Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor