"Depinde cum joacă!" - Laura Ştefan, despre şansele lui Nicuşor Dan să impună oameni integri, peste capul PSD, la şefia marilor Parchete

Laura Stefan (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
23.07.2025

Experta anticorupţie Laura Ştefan a fost întrebată de jurnalistul Matei Udrea, într-un interviu pentru News.ro, dacă mai are preşedintele Nicuşor Dan vreo posibilitate să intervină în acest proces de numire al şefilor la marile Parchete şi să-l influenţeze în vreun fel sau altul, în contextul în care PSD şi-a securizat cam toate pârghiile - are Ministerul Justiţiei, controlează Consiliul Superior al Magistraturii şi o are pe Lia Savonea la Înalta Curte.

"Depinde cum joacă! Depinde cum joacă, pentru că preşedintele nu este o figură secundară în construcţia instituţională şi constituţională românească. Preşedintele este o figură de forţă care, mai ales în contextul unei perioade economice dificile pe care o aşteptăm – cum ne-au ameninţat toţi cei care sunt la conducere a ţării şi pe care o vedem reflectată prin taxe şi impozite – este cel care va trebui să navigheze până la urmă această ţară prin perioada această dificilă. Perioadă dificilă care nu poate să însemne că unii fac sacrificii, plătesc taxe mai mari şi vor avea venituri mai mici, iar alţii stau liniştiţi şi fură. Deci, asta nu este o opţiune! Şi cu siguranţă e clar acest lucru şi pentru preşedintele Dan. Deci, mie mi se pare că lucrurile acestea vin la pachet", a răspuns Laura Ştefan.

În acelaşi timp, experta a subliniat că trebuie reevaluată şi legislaţia cu privire la publicarea declaraţiilor de avere în contextul noii Curţi Constituţionale, care "arată mai bine, per total, faţă de Curtea anterioară".

"Cu siguranţă trebuie elaborat un nou act normativ care să pună în concordanţă prevederile legii cu ce a spus Curtea în ultima sa decizie. Eu, în locul legiuitorilor şi în locul preşedintelui, aş merge cu acest nou act normativ la Curtea Constituţională înainte de promulgare. În contextul noii Curţi Constituţionale, trag speranţa că vom avea nişte soluţii un pic mai bine aşezate juridic şi care să privească inclusiv la finalitatea legii. Pentru că dacă avem nişte declaraţii de avere golite de conţinut, nişte declaraţii de avere care nu se fac publice în integralitatea lor, şi obiectivul de politică publică pe care îl urmăreşte, anume transparentizarea vieţii publice, va fi ratat în mod evident", a declarat Laura Ştefan.

Standarde de performanţă pentru şefii de parchete

"Deci, sunt lucruri care trebuie puse într-un context şi n-aş zice că preşedintele este secundar şi nici că nu mai are niciun fel de pârghii să influenţeze felul în care trebuie să se facă selecţiile pentru noii şefi ai parchetelor. De altfel, şi preşedintele Dan a vorbit despre faptul că gândeşte o matrice de performanţă pentru şefii de parchete.

Iar eu, iarăşi, folosind acum o paralelă cu activitatea pe care o desfăşor în Ucraina şi în Moldova, pot să vă spun că este absolut legitim să ceri unui viitor ocupant al unei poziţii de asemenea nivel să se plieze pe nişte standarde de performanţă.

Acum, ce înseamnă asta pentru un Parchet General, ce înseamnă asta pentru DNA, sigur că poate fi discutat, dar asta nu înseamnă că nu se pot creiona nişte principii mari şi nişte standarde pe care vrei să le atingă acest om."

Violenţa domestică

"De exemplu, pentru mine, în contextul actual al României, în care vedem că violenţa domestică, violenţa împotriva femeilor a ajuns deja o neagră normalitate a zilelor noastre, mi se pare important să ne reapropiem de societate şi să răspundem acestor nevoi. Adică aş vrea să văd acţiune judiciară, acţiune poliţienească – pentru că nici Parchetul nu poate să facă lucrurile singur – în această zonă unde, iată, societatea strigă de durere."

Marea corupţie

"Dacă vorbim despre marea corupţie, iarăşi, cred că trebuie să ne concentrăm pe acele zone unde vedem că se pierd fonduri importante. Şi nu vreau să arăt cu degetul, dar mie mi se pare absolut stupefiant felul în care se discută zilele acestea despre faptul că pierdem banii din PNRR pe construcţia de autostrăzi, deoarece n-am respectat legislaţia achiziţiilor publice! Adică, aşa, cu nonşalanţă să spunem lucrurile astea!"

Încrederea şi accesibilizarea accesului la Justiţie

"Deci, şi eu cred că este important să privim spre viitor şi să ne gândim cum reuşim să îmbunătăţim performanţa sistemului judiciar fără excese, dar şi fără tărăgănări şi fără închidere de ochi acolo unde problemele sunt majore. Încrederea în justiţie nu este una la cote importante şi cred că trebuie să ne întrebăm, totuşi, ce se întâmplă, unde ratăm, unde pierdem încrederea cetăţenilor? Că, de cele mai multe ori, cetăţenii au dreptate să nu aibă încredere! Trebuie să vedem care sunt zonele pe care trebuie să intervenim ca lucrurile să se desfăşoare mai bine.

Ce vreau eu să spun este că abordarea mea, atunci când vine vorba de probleme complexe, este să le descompun în probleme mai simple. Unele vor putea fi rezolvate mai repede, pentru că sunt mai simple şi pentru că există consens cu privire la rezolvare. De exemplu, aducerea justiţiei mai aproape de oameni, accesibilizarea accesului la justiţie, eficientizarea utilizării de către cetăţenii români a drepturilor pe care le au prin lege, inclusiv prin folosirea instrumentului judiciar, mie mi se pare o prioritate.

Şi aici cred că puţini din zona politică de astăzi ar ieşi să spună 'nu, eu sunt de părere că justiţia trebuie să rămână în continuare instrumentul pe care îl folosesc cei care au resurse, iar pentru ceilalţi nu ne interesează!'. Am dat un exemplu. Iar altele sunt, probabil, un pic mai complicate."

DNA - o miză mare pentru politicieni

"DNA-ul nu mă aştept să fie o chestiune consensuală! Sau alegerea unui nou şef la DNA. Deci, aici ar fi nevoie de mai multă uzură politică, ca să spun, într-un dialog în care preşedintele, iarăşi, va trebui să se poziţioneze, pentru că anticipez că vor exista diferenţe de viziune atunci când va fi vorba despre persoana selectată. Dar, una peste alta, nu cred că e cazul să fim trişti şi să ne resemnăm în acest moment. E abia un început de mandat şi eu sunt încă optimistă pentru ceea ce va să vie."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor