Grecia: Tabăra de refugiaţi de la Idomeni a fost închisă

Oficialii greci au confirmat închiderea taberei jalnice de migranţi din apropierea graniţei cu Macedonia. Conform activiştilor, refugiaţii au fost trimişi în alte tabere care au condiţii tot atât de rele.
Un buldozer curăţă rămăşiţele unei tabere improvizate pentru refugiaţi lângă satul elen Idomeni, 26 mai 2016. (Getty Images)
Andrei Popescu
27.05.2016

Grecia a anunţat joi că au închis controversata tabără pentru refugiaţi de lângă satul Idomeni. Conform autorităţilor, din tabăra care a găzduit câteva mii de migranţi timp de câteva luni au mai rămas doar corturi şi provizii.

“Eliberarea taberei a avut loc fără folosirea forţei”, a declarat ministrul pentru protecţia civilă Nikos Toskas postului de televiziune ERT.

Din cei 8.400 de refugiaţi care erau în tabără, aproximativ 3.300 au fost urcaţi în autobuze şi trimişi la alte centre de refugiaţi din ţară, iar unii au plecat de bună voie sau şi-au mutat corturile de-a lungul gardului ridicat la graniţa cu Macedonia.

Creată iniţial de agenţia ONU pentru refugiaţi în septembrie 2015, tabăra de lângă satul elen Idomeni ar fi trebuit să găzduiască 2.000 de persoane pe termen scurt, în condiţiile în care aceştia doreau să folosească ruta balcanică pentru a ajunge în nordul Europei.

Numărul migranţilor a crescut la 12.000 după ce Macedonia şi-a închis graniţa cu Grecia în luna martie, blocând refugiaţii la frontieră. În acelaşi timp, condiţiile din tabără s-au deteriorat constant.

Dar activiştii au avertizat că închiderea taberei nu este un motiv de bucurie. Conform organizaţiei Save the Children, condiţiile din taberele în care au fost trimişi refugiaţii de la Idomeni sunt la fel de rele, dacă nu mai rele.

Amy Frost, purtătoare de cuvânt a organizaţiei, a susţinut că taberele de refugiaţi din Grecia sunt platforme de ciment cu corturi pe ele, adăugând că persoanelor de acolo nu li se oferă pături sau cearşafuri.

“Pentru mulţi oameni, relocalizarea este o nouă experienţă groaznică” pe lângă ceea ce au îndurat deja, a precizat Frost.

Organizaţia Medecins Sans Frontières a contestat, de asemenea, maniera în care a fost eliberată tabăra de la Idomeni. Pe lângă viteza cu care s-a derulat întregul proces, MSF a susţinut ca numărul de lucrători sociali a fost redus, iar unii pacienţi cu afecţiuni cronice, precum diabet şi epilepsie, au rămas fără îngrijiri medicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor