Europarlamentarul Elmar Brok reacţionează la atacul dur al premierului Ponta

Europarlamentarul german Elmar Brok a declarat luni că majoritatea românilor şi bulgarilor sunt bineveniţi în orice stat membru al Uniunii Europene, însă aceia dintre ei care încalcă regulile trebuie determinaţi să le respecte, adăugând şi că reproşurile venite din partea premierului român Victor Ponta la adresa să se vor întoarce împotriva lui.
Europarlamentarul german Elmar Brok. (MLADEN ANTONOV / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
07.01.2014

Europarlamentarul german Elmar Brok a declarat luni că majoritatea românilor şi bulgarilor sunt bineveniţi în orice stat membru al Uniunii Europene, însă aceia dintre ei care încalcă regulile trebuie determinaţi să le respecte, adăugând şi că reproşurile venite din partea premierului român Victor Ponta la adresa sa se vor întoarce împotriva lui.

"Libertatea de mişcare a cetăţenilor UE este un drept fundamental care nu trebuie restricţionat. Am luptat întotdeauna pentru acest drept fundamental, inclusiv pentru români şi bulgari. Pentru mai mult de 15 ani am luptat pentru că România şi Bulgaria să fie membre depline ale UE, un fapt bine ştiut. Din acest motiv am lucrat pentru libertate deplină de mişcare pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014 şi continui să fac asta. Dar această libertate de mişcare trebuie implementată conform regulilor UE, în particular cu articolul 7 al directivei privind libertatea de mişcare şi de a locui", a declarat Elmar Brok, în cadrul unui comunicat de presă citat de Mediafax.

Brok a subliniat că majoritatea românilor şi bulgarilor sunt bineveniţi în statele membre UE, ca orice alţi cetăţeni UE, însă mica minoritate care încalcă şi abuzează de regulile Uniunii şi trebuie determinaţi să le respecte.

"Am cerut autorităţilor germane să contracareze abuzurile pentru a nu pune în pericol libertatea de mişcare. Iar asta va afecta doar o mică minoritate care nu respectă regulile", a declarat acesta.

Brok a răspuns şi acuzaţiilor dure venite din partea premierului român, care a folosit termeni duri pentru a-l descrie pe europarlamentarul german.

"Dacă domnul Ponta, a cărui relaţie cu domnia legii este bine cunoscută, mă acuză acum în legătură cu apelul meu ca regulile UE să fie respectate, reproşul său se va întoarce împotriva sa. El nu ar trebui să trateze astfel un prieten vechi al României decât dacă urmăreşte scopuri populiste şi motivate intern", a precizat Brok.

Victor Ponta a declarat, luni, că europarlamentarul german este "demagog, iresponsabil şi populist", care are o gândire "nazistă, fascistă", la fel ca europarlamentarul PDL Monica Macovei.

"Avem politicieni demagogi, iresponsabili, populişti, cum e domnul Brok, care au intervenit deseori şi în România şi erau foarte bine mediatizaţi de presa băsistă, ca nişte extraordinari europarlamentari. Dar, cu această ocazie, am aflat ce gândesc despre români: că trebuie să ne amprenteze, că trebuie să fim toţi eventual ţinuţi în spatele unor garduri electrificate. Ăştia sunt prietenii lui Macovei. Ce vă miră? De fapt, şi gândesc la fel. O gândire nazistă. Şi doamna Macovei are o gândire fascistă, nazistă. Şi domnul Brok la fel. Cine se aseamănă, se adună", a susţinut Ponta.

Potrivit rapoartelor din presă, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok, a declarat, recent, că imigranţii care se duc în Germania doar pentru a obţine ajutoare ar trebui trimişi rapid înapoi în ţările de origine.

"Imigranţii care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de şomaj), alocaţia pentru copii şi asigurarea de sănătate trebuie trimişi rapid înapoi în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente", a declarat acesta, potrivit publicaţiei Bild.

Reacţii ale europarlamentarilor români

Europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă s-a arătat "surprinsă că un eurodeputat de talia lui Elmar Brok, care este şi preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European, a făcut această declaraţie deşi cunoaşte foarte bine faptul că românii nu pot fi trataţi drept emigranţi, iar propunerea de amprentare a celor care beneficiază de ajutoare sociale şi sunt expulzaţi din Germania contravine regulilor din UE".

"Condamn cu fermitate o asemenea declaraţie care contravine valorilor europene în care ar trebui să credem toţi membrii Parlamentului European", a adăugat Dăncilă, într-un comunicat de presă remis duminică.

Europarlamentarul Cristian Preda este de părere că "declaraţia lui Elmar Brok despre amprentarea românilor e o enormitate" şi "dovedeşte că uneori şi oamenii foarte influenţi spun lucruri trăsnite".

"Dar nu pesediştii sunt cei care pot să-i dea lecţii de europenism neamţului. Când îl văd pe Cătălin Ivan – cel care-i reproşa dnei Reding că e pedelistă fiindcă avea un taior portocaliu – cum îl trimite pe Brok în Evul mediu, realizez că demagogia atinge cote foarte înalte în România uselizată. Din fericire, CDU a deplâns imediat ideea lui Brok. În grupul PPE din Parlament s-a discutat, înainte de Crăciun, problema ridicată de Brok şi grupul nu-l urmează pe neamţ", a scrie Preda, pe blogul personal.

Delegaţia PSD din PE a decis să-i solicite lui Brok demisia din funcţiile ocupate în Parlamentul European.

"Delegaţia PSD din PE va face două demersuri: 1. Va solicita oficial conducerii PE şi grupului PPE să îşi exprime poziţiile şi să se delimiteze de afirmaţiile lui Elmar Brok; 2. Îi va cere lui Elmar Brok să demisioneze din funcţiile pe care le are în PE întrucât nu face cinste acestei instituţii şi a arătat, prin ceea ce a afirmat, că nu respectă valorile şi principiile UE", a declarat duminică pentru Mediafax europarlamentarul Cătălin Ivan, purtător de cuvânt al PSD.

Pentru a face lumină în vederea legislaţiei europene Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat luni că statele membre UE nu pot limita libera circulaţie a muncitorilor, însă au dreptul de a-i trimite acasă pe cetăţenii europeni care în decurs de 3 luni nu şi-au găsit un loc de muncă şi nu au mijloacele necesare de subzistenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor