Decizie finală a Agenţiei Europene a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca este sigur şi eficient

Doză de vaccin COVID-19
Doză de vaccin COVID-19 (ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat concluziile Comitetului de siguranţă privind vaccinul AstraZeneca. Directoarea EMA, Emer Cooke, a precizat că vaccinul AstraZeneca este sigur şi eficient, dar se va desfăşura o investigaţie suplimentară privind cazurile rare de reacţii secundare - asupra presupuselor efecte secundare de coagulare a sângelui.

„Acest vaccin este sigur şi eficient şi îi protejează pe cetăţeni împotriva COVID-19”, a afirmat Emer Cooke.

Citiți și Reuters: Doar jumătate dintre medicii francezi vor să se vaccineze, acuză o "lipsă totală de încredere"

Cooke a mai subliniat că vaccinul nu este asociat cu riscurile de coagulare a sângelui, precizând că s-a înregistrat un număr mic de astfel de cazuri.

„Pe baza documentelor şi analizelor, nu putem stabili o legătură între aceste cazuri şi vaccin”, a subliniat directoarea EMA.

Emer Cooke a arătat că 7 milioane de oameni au fost vaccinaţi în UE şi 11 milioane în Marea Britanie şi că este inevitabil să apară şi reacţii secundare.

Citiți și OMS convoacă grupul de experţi pentru a discuta situaţia vaccinului AstraZeneca

„Acest vaccin este sigur şi eficient în prevenirea COVID-19 şi beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile. Nu există nicio problemă privind calitatea acestuia”, subliniază Comitetul de siguranţă în concluziile investigaţiei privind cazurile de tromoboze semnalate în urma vaccinării cu AstraZeneca.

Agenţia Europeană a Medicamentului a mai concluzionat că vaccinul poate fi asociat cu apariţia a două afecţiuni extrem de rare: coagulare intravasculară diseminată şi tromboză de sinus venos cerebral, ambele afecţiuni fiind asociate cu scăderea numărului de trombocite.

Citiți și AstraZeneca nu găseşte dovezi privind un risc mărit de cheaguri de sânge după administrarea vaccinurilor sale COVID-19

Deşi nu s-a demonstrat o relaţie de cauzalitate a acestor afecţiuni cu administrarea vaccinului, aceasta nu poate fi exclusă în acest moment, dovezile disponibile fiind insuficiente pentru a stabili o cauzalitate, urmând să fie colectate şi analizate mai multe date.

O mulţime de ţări din Europa, şi nu numai, au suspendat vaccinările cu AstraZeneca după ce au fost semnalate cazuri de tromboze după administrarea vaccinului şi chiar unele decese.

Citiți și Danemarca, Norvegia şi Islanda suspendă vaccinarea cu AstraZeneca după rapoarte privitoare la formarea de cheaguri de sânge

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură