AstraZeneca nu găseşte dovezi privind un risc mărit de cheaguri de sânge după administrarea vaccinurilor sale COVID-19

.
. (Andreas Rentz / Getty Images)
A.P.
15.03.2021

Compania AstraZeneca Plc a declarat, duminică, faptul că a efectuat o revizuire a persoanelor vaccinate cu vaccinul COVID-19, care nu a arătat nicio dovadă a vreunui risc crescut de formare a cheagurilor de sânge.

Analiza a cercetat date obţinute de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană şi în Regatul Unit.

„O analiză atentă a tuturor datelor disponibile privind siguranţa a peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană şi Marea Britanie cu vaccinul COVID-19 al AstraZeneca nu a evidenţiat niciun risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie, în niciun grup definit de vârstă, sex, lot sau ţară", se menţionează în declaraţie.

Autorităţile din Danemarca, Norvegia şi Islanda au suspendat utilizarea vaccinului din cauza presupuselor probleme de coagulare a sângelui, în timp ce Austria a încetat să mai folosească un lot de vaccinuri AstraZeneca săptămâna trecută, după ce a deschis o anchetă privitoare la eventuale decese cauzate de tulburările de coagulare.

Irlanda a suspendat duminică temporar vaccinul AstraZeneca COVID-19 „din exces de precauţie”.

Gigantul farmaceutic a transmis că testarea suplimentară a fost şi este efectuată de companie şi de autorităţile europene de sănătate şi că la niciunul din testele repetate nu au fost descoperite motive de îngrijorare.

Citiți și Serbia intenţionează să producă vaccinuri Sinopharm şi Sputnik

De asemenea, nu există probleme confirmate în ceea ce priveşte calitatea oricărui lot de vaccin COVID-19 utilizat în toată Europa şi restul lumii, a declarat compania.

Citiți și Germania recomandă ca vaccinul AstraZeneca să fie administrat doar celor sub 65 de ani

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor