OMS convoacă grupul de experţi pentru a discuta situaţia vaccinului AstraZeneca

Doză de vaccin COVID-19
Doză de vaccin COVID-19 (ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)
A.P.
16.03.2021

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va convoca marţi grupul său de experţi în vaccinare pentru a studia oportunitatea folosirii vaccinului produs de compania AstraZeneca, a anunţat, luni, directorul agenţiei ONU, relatează AFP.

Măsura survine după ce o serie de ţări - ultimele fiind Letonia şi Portugalia - au sistat inoculările cu vaccinul produs de companie, din cauza temerilor privind efectele secundare nocive pentru sistemul circulator.

„Grupul consultativ de experţi al OMS privind vaccinarea a examinat datele şi este în contact strâns cu Autoritatea Europeană a Medicamentului (EMA). Şi ne vom reuni mâine", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă.

Autoritatea Europeană a Medicamentului a anunţat luni că va organiza, joi, o „reuniune extraordinară" după ce mai multe ţări au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca din cauza temerilor legate de cheaguri de sânge, adăugând că beneficiile vaccinului depăşesc întotdeauna riscurile.

„Comitetul de securitate al EMA va examina informaţiile mai detaliat mâine (marţi) şi a convocat o reuniune extraordinară joi, 18 martie, pentru a ajunge la o concluzie asupra informaţiilor colectate şi asupra oricărei alte acţiuni care ar putea fi necesară", a indicat agenţia cu sediul la Amsterdam, într-un comunicat.

Compania farmaceutică a transmis, la sfârşitul săptămânii trecute, un comunicat în care arăta că nu deţine date despre presupuse efecte nedorite ale sistemului circulator şi coagularea sanguină pe care le-ar produce vaccinul său.

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat pentru folosinţă în UE de către EMA şi este singurul pe piaţă, în acest moment, care nu foloseşte tehnologia genetică ARM messenger.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor