"De la îmbrâncit oameni în Pungeşti, la comanda salvatorilor" - pompierii contestă legalitatea şi moralitatea numirii noului şef IGSU

Comandantul trupelor de jandarmi care au intervenit pentru a reprima revolta ţăranilor din Pungeşti în decembrie 2013, Ovidiu Vasilică a fost numit şef IGSU, numirea acestuia stârnind numeroase controverse.
Proteste la Pungeşti, 7 decembrie 2013
Proteste la Pungeşti, 7 decembrie 2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Numirea unui ofiţer de jandarmi la conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, al cărui nume este legat de represiunea ţăranilor din Pungeşti, stârneşte valuri de nemulţumire în rândurile pompierilor, atrage atenţia "Agenda Pompierului”, catalogând numirea lui Ovidiu Vasilică la şefia IGSU drept un gest de umilinţă extremă care va scrie câteva file negre în istoria Armei. Mai mult, numirea lui Vasilică ar fi ilegală, susţine "Agenda pompierului."

Într-un amplu articol consacrat acestui subiect, publicaţia citată reaminteşte că Jandarmeria şi Pompierii au în comun doar faptul că sunt Arme subordonate aceluiaşi minister iar Vasilică Ovidiu, numit în fruntea unei Arme sinonime cu salvarea oamenilor a ajuns în atenţia opiniei publice nu pentru acţiunile sale în folosul comunităţii, ci dimpotrivă, pentru represiunea de la Pungeşti.

"Generalul numit la cârma pompierilor este departe de a fi un ”anonim”. Ovidiu Vasilică a fost comandantul trupelor de jandarmi care au intervenit pentru a reprima revolta ţăranilor din Pungeşti în decembrie 2013. La vremea aceea, colonelul Vasilică Ovidiu a apărut pe prima pagină a ziarelor comandând acţiunile jandarmilor împotriva sătenilor şi apărând bunurile celor de la Chevron. Ar mai fi de menţionat că, în final, cei de la Chevron au şters-o din Pungeşti. Dar oamenii nu şi-au şters amintirile cu jandarmii “binevoitori”.

Jandarmeria şi Pompierii au în comun doar faptul că sunt Arme subordonate aceluiaşi minister. În rest, unii luptă cu tunuri de apă, bastoane, gaze pentru a ţine situaţia sub control, ceilalţi luptă, deseori cu mâinile goale, pentru a salva vieţi.", scrie sursa citata

Recomandăm şi Pungeşti - România se transformă în stat poliţienesc - invitaţie la film

Numirea lui Vasilică ilegală?

Pompierii contestă nu doar moralitatea numirii lui Vasilică, ci şi legalitate acesteia. Astfel, publicaţia citată aminteşte că legea 80/1995 prevede, la articolul 84 că:

”(1)Trecerea ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor DINTR-O ARMĂ, serviciu sau specialitate militară ÎN ALTA se poate efectua, în raport cu nevoile armatei, DUPĂ OBŢINEREA UNEI PREGĂTIRI CORESPUNZĂTOARE, prin una dintre următoarele forme:

a) absolvirea, cu diplomă de licenţă, a unei academii militare sau a unei instituţii civile de învăţământ superior CU PROFIL CORESPUNZĂTOR ARMELOR, serviciilor şi SPECIALITĂŢILOR MILITARE necesare armatei ori a unor instituţii militare de învăţământ pentru formarea ofiţerilor, de către cei care nu au avut studii de acest nivel;

b) absolvirea unui curs de perfecţionare a pregătirii sau de specializare cu durata de minimum 3 luni, urmată de un stagiu practic neîntrerupt de cel puţin 2 ani în noua armă, serviciu sau specialitate militară, pe timpul căruia să fi fost apreciaţi cu calificativul cel puţin “bun”.”

Ori "din CV-ul generalului Ovidiu Vasilică rezultă că este un ofiţer de carieră cu o foarte bună pregătire profesională, în Arma sa, dar nu rezultă că ar fi fost pompier nici măcar pentru o zi.", susţine sursa citată, întrebându-se "cum poate un om, care a văzut incendii doar la televizor şi a stins cel mult flacăra de la aragaz, să conducă o Armă de militari specializaţi în stingerea incendiilor?

Mai amintim că, potrivit unui articol publicat în aprilie 2015 de www.investigatiimedia.ro, numele generalului Vasilică Ovidiu apare într-un dosar penal rezultat în urma plângerii depuse de Asociaţia ”Daţi-mi România înapoi” împotriva inspectorului general al Jandarmeriei Române, dar şi a jandarmilor care au participat la acţiunile de reprimare a revoltelor ţăranilor de la Pungeşti.

Ordonanţa dată de procurorul militar a disjuns cauza şi declină competenţa în favoarea Tribunalului Militar Iaşi în ce priveşte infracţiunile de abuz în serviciu de care era acuzat, pe atunci colonelul, Vasilică Ovidiu.

Pungeşti

Reamintim că Pungeştiul a rămas, pe harta ţării, prima localitate unde autorităţile statului român au încălcat toate drepturile cetăţenilor de dragul interesului financiar, în cazul de faţă pentru interesele companiei Chevron.

Sute de jandarmi, trimişi de Guvern, au împânzit localitatea în 2 decembrie, luând-o practic în stăpânire, pentru a asigura securitatea lucrărilor Chevron, venite să înceapă lucrările pentru instalarea primei sonde de explorare a gazelor de şist. Sătenii ieşiţi în câmp pentru a opri înaintarea utilajelor au fost spulberaţi cu brutalitate de forţele de ordine, care apoi au rămas cantonate în comună, ţinându-i pe oameni sub o permanentă teroare.

Oamenii din Pungeşti au fost intimidaţi, terorizaţi, ameninţaţi cu amenzi dacă nu renunţă la proteste, legitimaţi şi când ieşeau să-şi ducă vaca la păşune sau să scoată apă din fântâna de la colţ. În iarna lui 2013, zeci de pungeşteni au intrat în greva foamei cerând ca jandarmii să plece, şi la fel şi utilajele Chevron.

"Ironia" situaţiei, jandarmii, plătiţi de la buget, din taxele pe care le plătesc inclusiv localnicii din Pungeşti, bat cetăţenii, pentru a proteja interesele unei companii contestate "atât naţional şi internaţional”, declara la liderul Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti, Constantin Pâslaru

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne