Decizie istorică. Primarul din Pungeşti, la un pas să fie demis de cetăţeni prin referendum
alte articole
Legea administraţiei publice prevede că 25% dintre cetăţenii cu drept de vot pot cere Prefectului organizarea unui referendum pentru demiterea primarului atunci când acesta încalcă interesele comunităţii sau nu îşi exercită corespunzător îndatoririle care îi revin.
"37% dintre cetăţenii comunei Pungeşti au solicitat Prefectului Judeţului Vaslui organizarea unui referendum pentru demiterea primarului comunei, întrucât acesta a încălcat legea şi hotărârile judecătoreşti, nu a depus declaraţia de interese, nu a organizat audienţe şi întâlniri cu cetăţenii, nu şi-a respectat promisiunile din campania electorală şi are o conduită nedemnă faţă de comunitate. Prefectul Judeţului Vaslui a refuzat organizarea referendumului", arată Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, în cadrul unui comunicat de presă remis miercuri redacţiei.
Asociaţiile Salvaţi Bucureştiul, Neuer Weg, România Fără Ei, Eco Civică şi câţiva cetăţeni din comună au solicitat instanţei obligarea Prefectului la organizarea referendumului. Dosarul constituit a fost iniţial judecat de Tribunalul Braşov, după care a ajuns pe masa magistraţilor de la Curtea de Apel Braşov care, printr-o decizie definitivă pronunţată marţi, au admis cererea şi a obligat Prefectul la organizarea referendumului.
"Este o decizie istorică pentru democraţia din România. Oamenii trebuie să fie conştienţi că primarul trebuie să acţioneze pentru a rezolva problemele oamenilor şi pentru a acţiona în interesul lor, iar atunci când primarul încalcă aceste obligaţii, cetăţenii au posibilitatea legală de a-l demite", a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.