De ce spune Băsescu că "n-ar fi o mare problemă retragerea" celor 10.000 de soldaţi americani din Europa de Est, inclusiv din România

Fostul preşedinte Traian Băsescu a transmis, la postul B1 TV, că nu ar fi atât de alarmat de retragerea unor efective de militari americani din România, dacă echipamentele militare sunt prepoziţionate aşa cum s-a stabilit în cadrul summitului NATO din Ţara Galilor.
Jurnalistă: Presa din Statele Unite a scris că Pentagonul vrea să retragă 10.000 de soldaţi americani din România, din Polonia şi din alte ţări din Europa de Est. Sigur, domnul preşedinte Bolojan ne-a spus că nu există nicio informare oficială.
Dar ţinem minte că tot aşa nu a existat nicio informare oficială cu privire la faptul că România nu mai intră în Visa Waiver. Domnul Bolojan nu ştia care erau planurile lui Trump în legătură cu înăsprirea regimului vizelor pentru România.
Ce părere aveţi dumneavoastră? Este posibil ca Trump să pună în aplicare acest plan al retragerii soldaţilor americani din România, din Polonia? Prea mult scrie presa americană despre planul acesta astăzi.
Traian Băsescu: Da, eu cred că este posibil. Trump e pe cont propriu. America nu mai are nevoie de prieteni şi aliaţi. Va vedea ce înseamnă să nu-i ai, în mod categoric. Va vedea ce înseamnă să-ţi baţi joc de aliaţii tradiţionali, să-i tratezi ca pe ospătari la care le arunci un ciubuc când te ridici de la masă. Ăsta e tratamentul pe care l-a aplicat Trump aliaţilor lui de zeci de ani şi va vedea ce înseamnă când nu-i ai.
Pe de altă parte, eu nu pot să nu ţin cont de faptul că o retragere a Statelor Unite din schema de securitate a Americii este riscantă pentru noi toţi. Pentru că acum, când ne-am hotărât să cheltuim pentru înarmare, mai avem nevoie de 4-5 ani în care să ne punem pe picioare industria de armament.
Pe de altă parte, să ştiţi că este şi o zonă unde îi dau dreptate lui Trump. Uitaţi-vă şi dumneavoastră la realităţile lumii. În ultimii 40 de ani, America a investit. E extrem de puternică din punct de vedere militar. Cu cele 11 portavioane cu propulsie nucleară domină tot oceanul planetar. Toate au la bord câte 100 de avioane. Toate au la bord câte 2.000-2.500 de puşcaşi marini gata să debarce oriunde. Au investit în cele 70 de submarine nucleare. Deci au băgat banii poporului american. Taxele lui au făcut o armată puternică. China, cu taxele poporului chinez, a făcut o armată puternică, încontinuu s-a înarmat.
Europa, cu banii pe care i-a împrumutat, a făcut Green Deal, a făcut Europa socială, dar nu s-a îngrijit să se poată apăra. S-a bazat pe banii contribuabilului american să-i garanteze securitatea. Plătim acest cost. Deci, pe de o parte, îl judec pe Trump că a făcut-o prea repede. Cât ne-a spus, vedeţi-vă de securitate singuri! Pentru că nici nu suntem nişte neputincioşi. Asta-i realitatea. Europa este dezvoltată tehnologic, are capacităţi de cercetare, are capacităţi de producţie, poate să-şi doteze armatele să fie capabile să se apere, că suntem 450 de milioane.
Iar dacă ne e frică de Rusia, Europa are 450 de milioane, Uniunea Europeană în interiorul ei, ruşii sunt 140 de milioane. Acum noi ne facem că ne speriem 450 de milioane de 130 de milioane? Eu cred că, la nevoie, cu resursele pe care le are acum Europa, se poate apăra, numai că ne-a intrat în cap că suntem slabi. Avem o psihoză a propriei noastre slăbiciuni.
Aş vrea să mai fac o remarcă. Ultimul summit NATO la care eu am participat a fost în 2014, în Ţara Galilor. Noi discutăm acum că Statele Unite s-ar putea să retragă 10.000 de militari din Europa, în special din Polonia, unde au 14.000 de militari, şi România, unde au 2.500. N-ar fi o mare problemă, pentru că la summitul din 2014, din Ţara Galilor, s-a stabilit ca statele NATO să-şi prepoziţioneze echipamente de luptă pe flancul estic, în aşa fel încât, în caz de nevoie, în câteva ore să vină militarii, să vină trupele, pentru că echipamentele de luptă sunt deja prepoziţionate în flancul estic şi nu este nevoie să se piardă timp cu aducerea tancurilor, a tunurilor, a ce mai e de adus.
Ele sunt poziţionate în flancul estic deja şi doar militarii trebuie să vină. Deci trebuie să ţinem minte acest lucru. Recunosc că aceasta a fost decizia la summitul NATO din 2014, din Ţara Galilor, dar eu, în decembrie 2014, am plecat de la Cotroceni. Nu ştiu care a fost implementarea acestui lucru, dar nu s-a întâmplat să fie o decizie la un summit NATO care să nu se pună în aplicare. Deci, convingerea mea este că, cu sau fără militari prezenţi, echipamentul de luptă este deja prepoziţionat pe flancul estic, aşa cum s-a stabilit.
Şi aş mai spune un lucru, nu pentru că vreau să fac foarte roz acest lucru, dar mă uit totuşi în parteneriatul strategic pe care l-am convenit cu preşedintele Obama în 2011, şi la al doilea paragraf se spune foarte clar că temelia cooperării noastre este reprezentată de solidaritatea consacrată în articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord. Deci avem şi un document bilateral, nu numai în cadrul larg al Tratatului Atlanticului de Nord, dar avem în relaţia bilaterală un paragraf care cheamă ambele părţi la respectarea articolului 5 în relaţia lor bilaterală. Deci dacă America va mai păţi vreodată, Doamne fereşte, un atentat care să fie un atac asupra teritoriului Statelor Unite, pentru că avem un angajament în parteneriatul strategic, România va merge cu America. Dacă va fi la noi ceva, America va trebui să vină, aşa spune acest parteneriat strategic, printre multe altele.
Deci n-aş fi atât de alarmat de retragerea unor efective de militari dacă echipamentele sunt prepoziţionate aşa cum s-a stabilit în cadrul summitului din Ţara Galilor.
(...)
Aş vrea să fac o precizare care mi se pare importantă. Dăm impresia că România trebuie să aleagă între Franţa şi Statele Unite. Este o gogomănie politică. România a avut un parteneriat strategic cu Franţa, care e foarte apropiat ca şi conţinut cu cel pe care îl avem cu Statele Unite. S-a instituit din vremea când era Sarkozy preşedinte al Franţei şi eu preşedinte al României. S-a semnat la Bucureşti.
Din acest motiv avem cea mai puternică deplasare de militari NATO din partea Franţei la Cincu şi nimeni nu o să condiţioneze, din partenerii noştri, România să aleagă ori Franţa, ori Statele Unite.
Nu, România are parteneriate strategice cu ambii parteneri. Şi România ar face bine să activeze tot o trilaterală regională, Polonia-România-Turcia, care a fost construită destul de greu şi abandonată.