Bolojan: Suntem în criză bugetară. Trebuie măsuri urgente ca să evităm o posibilă criză economică cu efecte sociale costisitoare

România se află în acest moment în plină criză bugetară şi, cu cât luăm măsuri mai repede pentru a rezolva această criză bugetară, cu atât evităm o posibilă criză economică cu efecte sociale costisitoare pentru oameni, a transmis, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele interimar Ilie Bolojan.
Reporter: Domnule Preşedinte, deja se conturează opinii divergente. În urmă cu câteva săptămâni, dumneavoastră spuneaţi că ar putea fi necesare noi taxe încă de anul acesta. Preşedintele ales a semnat şi a spus că nu va fi majorat TVA. Cum influenţează aceste opinii divergente negocierile pe care le purtaţi? Va împiedica acest lucru să acceptaţi funcţia de Premier?
Ilie Bolojan: Nu sunt opinii divergente. Dacă veţi relua declaraţiile pe care le-am făcut, aţi vedea că există nişte condiţionări. Şi am spus, şi în general am o memorie bună: trebuie să ne reducem cheltuielile ineficiente pentru a nu mai risipi banii. Aceasta este o măsură pe care trebuie să o facem. E nevoie să ne încasăm taxele actuale la nivelul la care sunt, la potenţialul maxim.
Avem, de exemplu, sume importante din TVA pe care nu le încasăm. Şi dacă aceste lucruri nu se fac sau nu dau rezultate, indiferent cine va fi în guvernare, va fi pus în situaţia să crească taxele şi impozitele. Asta am spus. Şi cred că aceasta este o chestiune valabilă, indiferent ce Guvern va veni şi cine va fi premier.
Mai mult decât atât, e posibil ca noul Guvern, indiferent cine îl va compune, să fie pus în situaţia, din cauza deficitelor bugetare mari, să nu acţioneze în această ordine cronologică, pentru că, în general, reducerea de cheltuieli înseamnă timp, creşterea încasărilor la buget printr-o activitate mai bună a ANAF, de exemplu, nu se face de pe o zi pe alta şi s-ar putea ca ordinea de măsuri să fie diferită. Sper să nu ajungem în situaţia asta.
Reporter: Domnule Preşedinte, pe 4 iunie România trebuie să prezinte aceste măsuri. Se vorbeşte nu doar despre creşterea TVA, dar şi despre creşterea impozitării pe venituri. Nu credeţi că ar trebui anunţate aceste măsuri din timp? Ca românii să poate să-şi facă un plan de economisire, firmele poate să se gândească la modul în care îşi folosesc banii. Nu sunt măsuri atât de importante încât ar trebui anunţate din timp?
Ilie Bolojan: Consider că atât Ministerul de Finanţe, cât şi Ministerul Proiectelor Europene e bine să facă informări transparente şi corecte cu privire la stadiul problemelor pe care România le are în raport cu accesarea fondurilor europene, în raport cu angajamentele privind scăderea deficitului, în aşa fel încât să existe nişte date publice cât se poate de clare cu privire la aceste probleme.
Şi da, aveţi dreptate, atunci când se iau măsuri care nu sunt dezbătute, care se iau de pe o zi pe alta, când eşti cu spatele la zid, aşa cum am precizat şi mai înainte, riscul ca efectele lor să fie într-adevăr de natură a afecta afacerile, de a da peste cap planurile de investiţii, de a crea tensiuni suplimentare în piaţă, este destul de mare pentru că nu permite nicio perspectivă diferită în aşa fel încât să iei cea mai bună decizie dintre cele proaste pe care trebuie să le iei, şi, în acelaşi timp, să pregătească companiile şi oamenii, să ştie, să aibă un orizont de aşteptare vizavi de ce se va întâmpla.
Reporter: Care este evaluarea dumneavoastră privind situaţia economică actuală a ţării? Cât de rău este?
Ilie Bolojan: Suntem într-o situaţie în care avem, trebuie să recunoaştem, o criză bugetară şi, cu cât luăm măsuri mai repede pentru a rezolva această criză bugetară, cu atât evităm o posibilă criză economică cu efecte sociale costisitoare pentru oameni.
Reporter: Şi prin urmare, mai este timp, aşa cum spuneaţi dumneavoastră, să respectăm paşii aceia de reducere a cheltuielilor întâi, şi abia apoi taxe şi impozite mărite?
Ilie Bolojan: Mai este timp, dar timpul nu are răbdare cu noi.