De ce să nu îţi faci tatuaj
alte articole
Tatuajele sunt în ziua de astăzi un „accesoriu” foarte la modă. Tatuajele sunt practicate de sute de ani în anumite culturi iar în alte culturi sunt un subiect tabu. De fapt, ele în ziua de azi înregistrează cea mai mare popularitate de care s-a bucurat vreodată acest tip de pictură pe trup.
Dacă sunteţi printre doritorii de tatuaje trebuie să realizaţi că este o decizie pe viaţă. Trebuie să fiţi foarte hotărât şi să ştiţi exact ce anume vă reprezintă. În fond, este un desen pe care o să-l purtaţi mereu pe pielea dvs. Alegerea locului şi modelul ar trebui gândite foarte bine. De asemenea, trebuie să ştiţi că îndepărtarea unui tatuaj cu tehnica laserului doare mai tare decât un tatuaj în sine. Iar înlăturarea completă a unui tatuaj fără a rămâne vreo cicatrice se dovedeşte de multe ori imposibilă. Aşadar, gândiţi-vă foarte bine!
De ce să nu îţi faci tatuaj. Sunt periculoase
Pentru început, o să discutăm despre pericolul tatuajelor.
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie avertizează că toxinele din cerneala folosită la tatuaje ar putea fi absorbite în corp, unde pot genera cancer. Într-un raport publicat de Public Health England se arată că „unele cerneluri sunt comercializate fără date însoţitoare, iar compoziţia lor nu este cunoscută”.
Un studiu efectuat de Jorgen Serup, profesor de dermatologie la Spitalul Universitar din Copenhaga, a descoperit că 13 dintre cele mai folosite 21 de cerneluri din Europa conţineau substanţe cancerigene. Prin urmare, milioane de europeni sunt tatuaţi cu substanţe chimice de origine necunoscută.
Cele mai frecvente probleme asociate tatuajelor sunt :
- Infecţii locale.
- Dermatita de contact (reacţie cutanată moderată) sau reacţii alergice importante (care apar de obicei la colorant sau la metodă). Cele mai frecvente reacţii alergice apar datorită utilizării mănuşilor de latex. Alergii la pigmenţii folosiţi sunt destul de rare şi apar în special la anumite nuanţe de roşu şi verde. Simptomele sunt de obicei locale : prurit (mâncărime), tumefacţie locală, înroşirea zonei sau scurgerea unui lichid limpede numit ser din zona tatuată. Riscul de apariţie a reacţiilor anafilactice este prezent în timpul procedurilor de îndepărtare a tatuajului deoarece componentele chimice (care au şi potenţial toxic) ale pigmenţilor ajung prin degradare în torentul sangvin.
Cel mai bine ar fi să întrebaţi ce tuş se foloseşte şi ce substanţe include. Apoi ar fi indicat să vă faceţi nişte analize să vedeţi dacă sunteţi sau nu alergic la acele substanţe.
- Cicatrizare inestetică (formarea de keloid). Dacă ştiţi că pe alte cicatrici vi s-au format astfel de formaţiuni cel mai bine ar fi să renunţaţi la ideea de a vă face un tatuaj.
- Infectarea pacienţilor cu hepatita B, C, tuberculoză, tetanus, HIV sau infecţii dermatologice cu Staphylococcus aureus. Uşurinţa cu care se transmit aceste boli este cauzată de caracterul mininvaziv al procedurii şi contactului direct cu sângele sau alte fluide ale organismului pacientului. Aceste complicaţii apar dacă instrumentele nu sunt sterilizate după fiecare utilizare. Dacă însă curăţarea şi dezinfectarea lor se realizează corespunzător, riscul de apariţie a infecţiilor se reduce simţitor.
De ce să nu îţi faci tatuaj. Cum se realizează
Tatuajele se realizează prin injectarea unor pigmenţi coloraţi în derm (dermul este stratul de ţesut conjuctiv ce se găseşte sub epiderm). După injecţia iniţială, pigmentul este dispersat în derm şi epiderm în cadrul unui proces de lezare omogenă a straturilor tegumentare subiacente. Colorantul este o particulă străină organismului, ca urmare se vor activa celulele sistemului imun pentru a le fagocita. Pe măsură ce rana se vindecă, straturile superficiale ale epidermei se vor descuama (eliminând o dată cu ele şi pigmentul de la suprafaţa) în timp ce în profunzime se formează ţesut de granulaţie.
Acesta va fi invadat de fibroblast şi va fi transformat în ţesut conjunctiv. Pigmentul se menţine la nivelul dermului, fiind fixat acolo prin intermediul fibroblaştilor, iar în final se va stabili la limita dintre derm şi epiderm. Totuşi, pe măsură ce timpul trece (în zeci de ani, însă) culoarea se şterge deoarece pigmenţii migrează pofund în derm şi tatuajul nu mai este vizibil la suprafaţa pielii.
Imediat după realizarea tatuajului, zona poate să apară roşie, edematiată şi la suprafaţă se poate forma o crustă. Este normal ca din tatuaj să curgă câteva picături de sânge pentru maxim 24 de ore şi câteva zile se poate scurge din plagă un lichid limpede, serocitrin sau uşor sangvinolent.
Datorită faptului că afectează continuitatea tegumentelor, fiind o procedură mininvazivă, există riscuri asociate efectuării tatuajelor- atât de natură infecţioasă cât şi alergică. Saloanele moderne utilizează însă instrumente sterile şi cei care fac tatuajele sunt foarte precauţi şi îşi iau măsuri pentru a evita apariţia acestor complicaţii.
De ce să nu îţi faci tatuaj. Alegerea salonului
Este indicat să vizitaţi salonul înainte de a vă face un tatuaj pentru a vă face o părere despre personal, portofoliu, igienă. Trebuie să verificaţi că absolut toată aparatura este sterilă. Nu ezitaţi să-l întrebaţi pe cel care vă desenează tatuajul despre fiecare ustensilă pe care o foloseşte. De asemenea, artistul trebuie să poarte mănuşi. Asiguraţi-vă că totul este în regulă, iar dacă el nu are răbdare sau se eschivează, mai bine căutaţi un alt salon.
De ce să nu îţi faci tatuaj. Alegerea modelului şi a locului – vă condiţionează ţinutele
Ca femeie, nu vă mai puteţi îmbrăca cu o rochie super elegantă şi pe braţ sau pe gleznă să vi se vadă un ditamai tatuajul, mai ales dacă este vorba despre o cină formală. La fel şi în cazul bărbaţilor, alegerea locului şi modelul ar trebui gândite foarte bine.
Locurile preferate de femei sunt încheieturile mâinii, pe ceafă, pe omoplat, pe laba piciorului, pe gambă, pe coapsă, pe abdomen, pe coaste, în general lucrări destul de mici, simbolice. Bărbaţii preferă tatuaje cât mai mari, întinse pe o suprafaţă mare din corp, predominând antebraţele, picioarele, burtă, spatele, pieptul, majoritatea tatuajelor depăşind cel mai des o palmă.
De ce să nu îţi faci tatuaj. Tatuajul costă
Având în vedere că îl veţi purta o viaţă întreagă, nu vă zgârciţi la bani. Un tatuaj executat cum trebuie de către un artist respectat, costă. Trebuie să luaţi în considerare că un tatuaj ieftin, nu va arăta niciodată ca unul de calitate.
De ce să nu îţi faci tatuaj. Întreţinerea tatuajului, imediat după aplicare
se aplică ulei care conţine vitamina E, de cât mai multe ori pe zi
- se interzice apa fierbinte pe tatuaj
- este nerecomandată expunerea la soare în prima săptămână
- este bine să se evite scăldatul în piscină şi băile fierbinţi
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.