De ce pierd anual românii milioane de euro prin bancomate
alte articole
Băncile îi ard la buzunare pe români, însă chiar din vina clienţilor. Întrucât la noi în ţară bancomatele sunt percepute de populaţie ca fiind nişte ghişee mecanice de scos salariul de pe card, acest comportament al românului le-a adus băncilor cel puţin 36 de milioane de euro din comisioane - şi aceasta doar în 2012.
În România, marea majoritate a cardurilor sunt utilizate exclusiv pentru a scoate banii proveniţi din salarii din bancomate. Din această cauză, valoarea plăţilor făcute direct cu cardul la comercianţi a fost de doar 4 miliarde de euro în 2012, în timp ce suma extrasă direct de la bancomat a fost de 18 miliarde de euro.
Acest tip de comportament i-a costat mult pe români, întrucât comisionul de extragere a banilor este de minimum 0,2% din sumă, motiv pentru care, în primele 9 luni ale anului, băncile au câştigat între 36 şi 50 de milioane de euro.
Patru din 10 români au un card
După declanşarea crizei, piaţa bancară din Europa Centrală şi de Est a scăzut mult în 2008, însă a cunoscut o oarecare revenire în 2010. Odată cu evoluţiile economice din Europa din ultimele 20 de luni, dar şi cu creşterea datoriilor multor ţări în timpul crizei, experţii s-au aşteptat să vadă o nouă scădere.
Însă, în ciuda situaţiei economice dificile, există şi segmente care evoluat ceva mai bine. Un studiu realizat de compania GfK FMDS remarcă o tendinţă crescătoare a procentului populaţiei bancarizate pentru ţările europene.
Creşterea în acest domeniu a fost stopată în 2008, dar putem vorbi din nou despre o revenire vizibilă, începând de anul trecut. În medie, 74% din populaţia ţărilor europene aveau o relaţie cu cel puţin o bancă.
În România, mai mult de 4 din 10 români sunt posesorii unui card, adică 39% din cetăţeni au carduri de debit şi 4,5% - carduri de credit.
Aflată pe locul 15 la acest capitol, România nu se află printre ţările fruntaşe şi are un grad de bancarizare de doar 56% din totalul populaţiei de peste 15 ani.
Referitor la utilizarea produselor bancare în ţările europene, putem vorbi de o evoluţie bună a penetrării conturilor curente. Numărul acestora a scăzut drastic în 2008 (la aproximativ 41%), apoi, anul trecut, au ajuns la 47%.
În prima jumătate a anului 2012, o treime dintre români deţineau cel puţin un cont curent.
Al doilea segment a cărui evoluţie a început să fie pozitivă este cel al cardurilor. Chiar dacă principiul “banilor la buzunar” este încă foarte răspândit în Europa, numărul cardurilor a crescut în mod constant în ultima perioadă, câştigând fiecare al doilea locuitor al ţărilor europene.
În România, mai mult de 4 din 10 români sunt posesorii unui card, adică 39% din cetăţeni au carduri de debit şi 4,5% - carduri de credit.