Băncile au vândut în primele zece luni credite de 1,5 mld. lei recuperatorilor de datorii
Băncile din România au vândut în primele zece luni credite cu o valoare cumulată de circa 1,5 mld. de lei către recuperatorii de creanţe, astfel că peste 90% din băncile care au portofoliu de credite de retail au vândut, a declarat pentru NewsIn directorul general al Kruk International.
Valoarea totală a creanţelor cumpărate în primele zece luni de recuperatorii de datorii, de la clienţi precum bănci, operatori telecom sau furnizori de utilităţi, se ridică la circa 2,8 miliarde lei.
"Marea majoritate a băncilor din piaţă au vândut credite. Până la jumătatea anului trecut au vândut preponderent băncile mari şi medii, însă în ultimele 12 luni au început să vândă şi băncile de talie mică şi medie care nu făcuseră niciun fel de tranzacţie de vânzare. De asemenea, în prezent sunt în curs de derulare licitaţii pentru portofolii care aparţin unor bănci care nu au vândut niciodată creanţe", a menţionat directorul general al Kruk International, Isabela Iacob.
Aceasta a mai spus că băncile care au vândut portofolii de credite de retail au început să manifeste, în ultima perioadă, "o deschidere pentru vânzarea de credite IMM".
"De anul acesta, băncile au început să vândă nu doar creanţe de retail şi ci credite pentru IMM. Băncile vând preponderent credite de retail, însă există deschidere şi către segmentul al creditelor pentru IMM-uri.", a explicat Isabela Iacob.
Directorul general al Kruk International a subliniat că marea majoritatea a băncilor au vândut cel puţin un portofoliu de creanţe. "Sunt bănci care vând în mod constant portofolii de creanţe. Pot vinde anual, de două ori pe an, trimestrial sau chiar lunar, în funcţie de politica fiecăreia şi dimensiunea portofoliilor de credite neperformante. În ceea ce priveşte cumpărarea de credite, colabărăm cu peste 90% din băncile de pe piaţă. Marea majoritate a băncilor externalizează şi vând astfel de portofolii", a mai spus Isabela Iacob.
Piaţa colectării de creanţe va stagna sau va creşte uşor în acest an faţă de 2011
Directorul general al Kruk International estimează că piaţa colectării de creanţe va stagna sau va creşte uşor în acest an faţă de 2011, când era la un nivel de circa 6 miliarde lei.
"Se va înregistra o scădere de aproximativ 10-15% pe partea de externalizare de credite, însă volumele respective se vor duce către zona de vânzare", a mai spus Isabela Iacob.
În ceea ce priveşte structura la nivelul pieţei de colectare de creanţe, aproximativ 50% provin de la bănci, 35% de pe segmentul telecom, circa 7% sunt reprezentate de utilităţi (telefon, gaz, electricitate), 2% de asigurări, iar restul de alte tipuri de creanţe.
Creditele externalizate la nivel de piaţă în 2011 se ridică la circa 4 miliarde lei, din care aproximativ 60% reprezentau creditele externalizate de bănci.
Compania Kruk International SRL a fost înfiinţată în anul 2007 de grupul Kruk. Compania este specializată în managementul integrat al creanţelor, având clienţi atât din sectorul financiar, cât şi companii de servicii.
Kruk International a dezvoltat activităţi de colectare a creanţelor bancare, a creanţelor companiilor de asigurări şi leasing, operatorilor de telefonie fixă şi mobilă, cât şi ale companiilor de distribuţie a bunurilor de larg consum. Compania este, de asemenea, un jucător important pe piaţa achiziţiei de portofolii de creanţe, în special de la bănci.