Rusia nu a aplicat decizia CEDO privind şcolile cu predare în grafia latină din Transnistria

.
. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

La un an de la condamnarea Rusiei de către CEDO în dosarul şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, şcolile nu au primit niciun ban, scrie miercuri Evenimentul Zilei Moldova.

Ziarul aminteşte că Rusia a fost condamnată, pe 19 octombrie 2012, pentru încălcarea dreptului la educaţie şi urma să achite în termen de cel mult trei luni prejudicii de câte 6.000 de euro celor 170 de reclamanţi şi 50.000 de euro cheltuieli de judecată.

Avocatul Alexandru Postică a declarat pentru EVZ Moldova că intenţionează să depună o reclamaţie la Comitetul de miniştri al Consiliului Europei şi că Rusia ar putea fi supusă anumitor sancţiuni, ce pot merge până la excluderea din Consiliul Europei, dacă nu respectă decizia CEDO.

'Adevărul' scrie că peste 50 de vameşi şi poliţişti de frontieră din Republica Moldova şi România sunt reţinuţi şi cercetaţi penal în urma unei operaţiuni comune de amploare desfăşurate de către autorităţile judiciare din cele două ţări. Ofiţerii au efectuat peste 100 de percheziţii în punctele vamale Leuşeni şi Albiţa, la domiciliile şi în maşinile suspecţilor. În funcţie de cât de importantă era marfa sau de cât de încărcat era vehiculul, şoferii plăteau până la 200-300 de euro.

În 'Timpul', Constantin Tănase scrie despre falimentul moldovenismului antiromânesc. Modelul identitar pe care l-au creat guvernele până acum a eşuat fiindcă, potrivit autorului, orice formă de moldovenism antiromânesc înseamnă automat şi antieuropenism. Autorul aminteşte că şi guvernările care s-au declarat democrate şi proeuropene au promovat o politică antiromânească, pentru că s-au temut ''ca România să nu le înghită ţărişoara''. 'Guvernanţii, fiind preocupaţi de probleme stataliste, nu au dorit să rezolve nicio chestiune fundamentală pentru existenţa unei Moldove europene şi nu au distrus sistemul. Din această cauză s-au temut de condamnarea comunismului şi de reabilitarea onestă a deportaţilor şi au acceptat, alături de comunişti, o legislaţie privind minorităţile naţionale care nu a admis integrarea lor în viaţa Republicii Moldova', consideră editorialistul.

Ziarul Naţional publică un reportaj foto de la protestele comuniste în care arată 'feţele dubioase' ale unor manifestanţi. Comuniştii au adunat, iarăşi, în centrul capitalei câteva sute de oameni şi au cerut demisia guvernului. Potrivit publicaţiei citate, pe lângă activiştii de partid, în mulţime s-au evidenţiat mai multe persoane îmbrăcate în trening şi fumând nervos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe