Titus Corlăţean: OSCE condamnă acţiunile separatiştilor transnistreni

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat vineri că a discutat cu un oficial al Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) despre situaţia de la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol, unde au avut loc descinderi ale miliţiei separatiste, arătând că asemenea lucruri nu pot fi acceptate în spaţiul OSCE, informează Agerpres.
Titus Corlăţean (Epoch Times România)
Loredana Diacu
07.12.2013

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat vineri că a discutat cu un oficial al Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) despre situaţia de la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol, unde au avut loc descinderi ale miliţiei separatiste, arătând că asemenea lucruri nu pot fi acceptate în spaţiul OSCE, informează Agerpres.

"Este un subiect important pentru România şi sensibil. L-am ridicat în întâlnirea pe care am avut-o ieri [joi — n.r.] cu Astrid Thors, noul Înalt Comisar al OSCE pentru minorităţi naţionale şi i-am solicitat (...) să fie activă pe această temă. Noi nu putem accepta astfel de lucruri în spaţiul OSCE, pe care îl dorim şi la vest, ca şi ruşii la est, ca un spaţiu al comunităţii de securitate, ca să citez 'de la est la vest, de la Vancouver la Vladivostok'. Nu putem accepta ca astfel de lucruri să se întâmple. Avem instituţii ale OSCE care trebuie să se manifeste", a afirmat Titus Corlăţean.

În data de 5 decembrie, miliţia separatistă a descins la Liceul "Lucian Blaga", singurul liceu de limbă română din Tiraspol. Miliţienii au decis în urma unui denunţ fals al unei profesoare care a "reclamat" că nu şi-a luat salariul de mai multe luni. Miliţienii transnistreni au avut un comportament agresiv.

"În cabinet au intrat cinci persoane şi un kgb-ist. Operatorul a început să filmeze. Au avut o comportare foarte dură. Am fost interogaţi pe loc şi au spus că trebuie să mă supun legii de aici. Unii elevi s-au speriat. Scrisoarea şi plângerea care a făcut-o profesoara noastră am cercetat-o foarte atent şi am văzut că aceasta a fost făcută în subsolurile KGB-ului transnistrean", a declarat directorul liceului, Ion Iovcev.

Titus Corlăţean a catalogat aceste "incidente" drept o provocare şi o ameninţare la adresa moldovenilor, pe fundalul nemulţumii separatiştilor transnistreni faţă de politica pro-europeană a Republicii Moldova.

"Este clar că sunt ameninţări şi provocări, este clar că cei de dincolo nu se simt cu procesul de apropiere de UE, deşi, pe fond, acest proces va genera consecinţe pozitive economic vorbind, sociale, pentru viaţă cetăţenilor, inclusiv pentru cei din Transnistria", a arătat Titus Corlăţean.

În ziua în care a avut loc descinderea miliţiei transnistrene la liceul din Tiraspol, Ministrul de Externe, Titus Corlăţean participa la cea de-a XX-a reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE, care a avut loc la Kiev.

În cursul zilei de joi, europarlamentarul Monica Macovei informa, printr-un comunicat de presă, că la ordinul liderului separatist, Evgheni Şevciuk, armata transnistreană se află în stare de alertă maximă. Totodată, Şevciuk cere ca legislaţia Federaţiei Ruse să fie aplicată în regiunea transnistreană.

Această iniţiativă reprezintă, potrivit europarlamentarului Macovei, declaraţia regiunii separatiste Transnistria de aderare la spaţiul Federaţiei Ruse.

Monica Macovei a subliniat faptul că "agresivitatea cu care autorităţile au intervenit la liceul de limba română din Tiraspol transmite un semnal clar că apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană este sancţionată cu forţa de Federaţia Rusă".

Monica Macovei precizează că în perioada următoare va fi cel mai greu şi că Republica Moldova trebuie ajutată şi încurajată să reziste presiunilor Federaţiei Ruse pentru a nu ajunge în aceeaşi situaţie cu Ucraina, care, deşi a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a fost returnată din drumul european de Federaţia Rusă.

Ea subliniază că "forţa şi violenţa caracterizează sistemul în care Federaţia Rusă invită sau forţează oamenii să intre".

În Transnistria activează opt şcoli ale Republicii Moldova cu predare în limba română, în cadrul cărora studiază circa 2 mii de elevi. Autorităţile regiunii încearcă în diferite moduri să împiedice funcţionarea acestora, solicită înregistrarea la Tiraspol şi cer ca procesul educaţional să aibă loc conform legilor transnistrene.

Un grup compus din 170 de elevi şi părinţii acestora, din Râbniţa, Bender şi Grigoropol, au depus o plângere la Curtea de la Strasbourg (CEDO), declarând că în şcolile lor autorităţile separatiste interzic instruirea în baza grafiei latine, ca rezultat, sunt încălcate drepturile reclamanţilor la educaţiei şi participare la viaţa socială, ceea ce reprezintă discriminarea copiilor.

În anul 2010, CEDO a dat câştig de cauză în procesul împotriva Rusiei, obligând-o să achite peste 1 miliard de euro pentru încălcarea drepturilor la educaţie în Transnistria. Totodată, CEDO a constatat că, în acest caz, Moldova nu se face vinovată deoarece nu controlează regiunea transnistreană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor