De ce a majorat guvernul TVA-ul, deşi Nicuşor Dan s-a împotrivit?

Vicepremierul Tanczos Barna, fost ministru UDMR de Finanţe în perioada decembrie 2024 – iunie 2025, a declarat vineri, 4 iulie, că preşedintele Nicuşor Dan a insistat ca TVA-ul să nu fie majorat, dorind să respecte angajamentul făcut în campania electorală. Cu toate acestea, liderii coaliţiei au respins alte soluţii pentru reducerea deficitului bugetar, scrie Libertatea.
„Preşedintele a cerut cu insistenţă să evităm majorarea TVA, însă alternativele propuse nu au fost acceptate”, a afirmat Tanczos la Prima TV.
El a precizat că discuţiile purtate timp de aproape trei săptămâni, atât la Palatul Cotroceni cât şi la Palatul Victoria, nu au dus la un acord privind TVA-ul. Potrivit lui Tanczos, partidele din coaliţia PSD-PNL-USR-UDMR nu au acceptat soluţiile alternative propuse pentru a aduce mai mulţi bani la buget.
„Domnul preşedinte Nicuşor Dan a insistat constant ca noi, coaliţia, să găsim o variantă care să evite creşterea TVA-ului. Am mediat discuţiile dintre cele patru partide, în calitate de ministru interimar de Finanţe, şi am prezentat numeroase opţiuni. Din păcate, din diverse motive, acestea nu au fost acceptate”, a explicat el.
Negocierile eşuate au dus în cele din urmă la decizia de a majora TVA-ul. Înainte de alegeri, pe 13 mai, Nicuşor Dan semnase un angajament prin care promitea că, dacă va fi ales preşedinte în locul lui George Simion, nu va permite creşterea TVA pe durata mandatului. După preluarea funcţiei, însă, a început să îşi nuanţeze poziţia.
Pe 27 mai, Tanczos Barna a recunoscut pentru prima dată că statul se confrunta cu dificultăţi în acoperirea cheltuielilor crescute pentru investiţii, salarii şi pensii, care au fost majorate anul trecut.
Pe de altă parte, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pe 16 iunie, cu puţin timp înainte de formarea noului Guvern, că susţine majorarea TVA de la 19% la 21%.
Anul trecut, România a încheiat cu un deficit bugetar foarte mare – 9,3% din PIB, cel mai ridicat din Uniunea Europeană. Pentru anul în curs, ţinta asumată în faţa Comisiei Europene este reducerea acestuia la 7%. În acest context, noul executiv condus de premierul Ilie Bolojan, învestit pe 23 iunie, a adoptat o serie de măsuri nepopulare.
Cea mai importantă, pe lângă creşterea TVA, este introducerea contribuţiei la sănătate (CASS) de 10% pentru pensionarii care primesc peste 3.000 de lei pe lună