Premierul olandez Rutte marchează o mare victorie împotriva lui Wilders

O parte dintre liderii europeni, în special în ţările UE care înfruntă un val tot mai intens de naţionalism, pot respira uşuraţi pentru moment după ce premierul olandez Mark Rutte a obţinut o victorie importantă împotriva lui Geert Wilders în alegerile din Olanda.
Premierul olandez Mark Rutte.
Premierul olandez Mark Rutte. (Captură Foto)

Premierul olandez de centru-dreapta Mark Rutte a obţinut o victorie răsunătoare împotriva lui Geert Wilders, un politician olandez anti-Islam şi anti-UE, în cadrul alegerilor de miercuri, liniştind alte guverne europene care se confruntă, de asemenea, cu o amplificare a naţionalismului.

Rutte a declarat că seara de miercuri este o “seară în care Olanda – după Brexit, după alegerile americane – a spus STOP tipului greşit de populism”.

Rutte a primit mesaje de felicitare din partea liderilor europeni şi chiar a discutat cu unii dintre ei prin telefon. Moneda euro a crescut după ce rezultatele au indicat o victorie clară pentru Rutte.

Experţii au declarat că Rutte a câştigat datorită mai multor factori, dintre care poate niciunul nu se va aplica în Franţa, al cărei establishment politic înfruntă o provocare din partea populistei de extremă dreapta Marine Le Pen în cadrul alegerilor din aprilie.

În plus, mai multe partide, inclusiv partidul VVD al lui Rutte şi Partidul Creştin Democrat (CDA) care a ocupat locul trei, au adoptat deja cea mai mare parte a platformei anti-imigraţie a lui Wilders, dacă nu chiar şi retorica sa anti-musulmană.

Rutte şi-a consolidat poziţia în alegeri şi în urma unui conflict diplomatic cu Turcia, care i-a permis să adopte o linie mai dură în faţa unei ţări majoritar musulmane în timpul campaniei electorale olandeze în care imigraţia şi integrarea au fost probleme cheie.