David Cameron, confruntat cu o revoltă în cadrul propriului partid
alte articole
Parlamentarii conservatori au ameninţat luni seara cu revolta, după ce premierul David Cameron a respins apelurile de a grăbi un referendum privind apartenenţa la Uniunea Europeană, relatează marţi Daily Express.
Înaintea unui vot important de miercuri din Camera Comunelor pe această temă, premierul a declarat de la Washington că desfăşurarea unui scrutin înainte de a fi negociată o ofertă mai bună este o 'alegere falsă'.
De asemenea, Cameron a mustrat doi miniştri pentru susţinerea publică acordată ideii ca Marea Britanie să părăsească UE - acuzându-i că doresc 'să semnaleze că vor să plece'.
În privinţa apelurilor la un scrutin anticipat, Cameron a precizat că 'nu va fi un referendum mâine şi ar fi o alegere falsă între un statu quo, care este inacceptabil, şi o plecare'. 'Nu cred că este o alegere pe care publicul britanic o vrea sau o merită', a adăugat premierul.
Pe de altă parte, preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a indicat luni că un vot asupra unei moţiuni care exprimă 'regretul' faţă de lipsa unei legi privind referendumul din discursul recent al Reginei poate merge mai departe.
Cel puţin 55 de parlamentari conservatori şi-au declarat susţinerea faţă de moţiune până noaptea trecută şi peste 100 ar putea vota în favoarea acesteia miercuri în pofida faptului că David Cameron le-a recomandat miniştrilor să se abţină.
Comentariile lui Cameron au fost făcute seara trecută, în timpul unei vizite la Washington, unde poziţia sa privind apartenenţa la Europa a fost susţinută de preşedintele Barack Obama.
Cu toate acestea, la Westminster, membrii marcanţi ai conservatorilor rămân profund divizaţi cu privire la momentul referendumului UE şi la şansele de a negocia un acord mai avantajos cu Bruxellesul.
Potrivit fostului ministru conservator, Lordul Forsyth, încercarea de a negocia cu Bruxellesul nu reprezintă un punct viabil de pornire. 'Cred că David Cameron se gândeşte că poate convinge clubul de golf să joace tenis. Poziţia sa de negociere este imposibilă', a explicat el.
'Trebuie să vedem viitorul nostru în economia mondială, trebuie să fim liberi să stabilim graniţele şi legile noastre', a adăugat acesta.
Alţi conservatori s-au plâns că disputa apărută în cadrul partidului a îndreptat alegătorii către UKIP.
Pe de altă parte, remarcă Daily Express, premierul a refuzat să răspundă luni la întrebarea dacă el ar vota pentru ieşirea din UE dacă un referendum ar avea loc imediat.
'Ideea de a pleca înainte de începerea unei negocieri este una foarte ciudată', a precizat el, într-o declaraţie interpretată ca o mustrare la adresa miniştrilor Michael Gove (educaţie) şi Philip Hammond (apărare), care au admis duminică că ar vota pentru o ieşire din UE.
După discuţiile despre un nou acord comercial între SUA şi UE alături de preşedintele Obama, Cameron a insistat că este în interesul Marii Britanii să încerce să negocieze o mai bună înţelegere cu UE înainte de organizarea unui referendum în 2017.