Criza din zona euro minează încrederea europenilor în UE şi sporeşte resentimentele faţă de Germania (studiu)

Criza economică şi cea din zona euro au ajuns să zguduie încrederea cetăţenilor în Uniunea Europeană şi proiectul integrării europene, potrivit unui studiu al think-tank-ului american Pew Research Center. În plus, creşte şi resentimentul faţă de Germania, după cum semnalează marţi cotidianul german Der Spiegel.
(photos.com)
Epoch Times România
14.05.2013

Criza economică şi cea din zona euro au ajuns să zguduie încrederea cetăţenilor în Uniunea Europeană şi proiectul integrării europene, potrivit unui studiu al think-tank-ului american Pew Research Center. În plus, creşte şi resentimentul faţă de Germania, după cum semnalează marţi cotidianul german Der Spiegel.

Un sondaj realizat pe un eşantion de 8.000 de europeni a avut rezultate dezamăgitoare: sprijinul pentru proiectul european a scăzut în decursul unui an de la 60% la 45%. Numai în Germania există o majoritate a cetăţenilor care sprijină transferul mai multor competenţe către Bruxelles, în scopul depăşirii crizei actuale. 'UE este noul bolnav al Europei', arată una dintre concluziile studiului menţionat. În plus, acesta mai indică şi că 'eforturile pentru a integrare şi unitate în Europa constituie cea mai mare victimă a crizei din zona euro. În multe părţi din Europa, acest proiect cunoaşte o faimă proastă'.

În Franţa rezultatele sunt deosebit de îngrijorătoare: 91% dintre cetăţeni cred că economia lor trece printr-o situaţie proastă, şi sunt cu 10 puncte procentuale mai mulţi decât anul trecut. 67% consideră că activitatea preşedintelui François Hollande este 'jalnică' şi alţi 77%, mai mulţi francezi faţă de anul trecut, cred chiar că proiectul european a înrăutăţit situaţia economică a ţării. Numai italienii şi grecii au mai puţină încredere în avantajele uniunii economice - şi aceasta este o dificultate în plus pentru tandemul germano-francez care promova înainte integrarea europeană.

Peste tot în Europa domneşte şi un resentiment faţă de activitatea politicienilor aleşi. Numai 25% dintre italieni consideră că a fost satisfăcător modul în care guvernul a gestionat situaţia de criză - şi sunt cu 23% mai puţini faţă de anul anterior. Cancelarul german Angela Merkel se bucură de cel mai ridicat grad de susţinere - 74% dintre cetăţeni - cu toate că şi acesta a scăzut cu 6 puncte procentuale faţă de anul trecut.

Divizarea continentului este încă o concluzie evidentă a studiului menţionat: numai 1% dintre greci, 3% dintre italieni, 4% dintre spanioli şi 9% dintre francezi consideră că propria situaţie economică este bună. Prin comparaţie, 75% dintre germani cred acelaşi lucru. 'Sondajul subliniază mai clar ca oricând cât de profunde sunt diferenţele dintre germani şi restul europenilor, într-o întreagă serie de subiecte', se mai arată în studiu: germanii sunt tot mai încrezători, mult mai mult decât restul europenilor, cu privire la situaţia economică generală, propria stare materială, avantajele uniunii economice europene sau aşteptările de viitor.

Iar atâta optimism dă naştere la ranchiună, observă Der Spiegel: întrebaţi fiind de stereotipuri cu privire la alte state europene, cetăţenii din şase din cele opt state participante la sondaj consideră că germanii sunt cel mai puţin înţelegători, iar în alte cinci dintre aceste state, oamenii îi consideră cei mai aroganţi. La rândul lor, germanii nu pot pricepe aceste resentimente: ei cred că ţara lor este cea mai demnă de încredere, înţelegătoare şi cel mai puţin arogantă din UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor