Planul premierului Enrico Letta pentru relansarea economiei (presa italiană)

Priorităţile noului executiv italian de mare coaliţie între stânga şi dreapta, în vederea depăşirii crizei economice şi a relansării economiei, anunţare de premierul Enrico Letta luni, la terminarea reuniunii care s-a desfăşurat într-o mănăstire din Toscana, la care au participat cei 21 de miniştri, se află marţi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
Premierul italian Enrico Letta. (VINCENZO PINTO,VINCENZO PINTO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.05.2013

Priorităţile noului executiv italian de mare coaliţie între stânga şi dreapta, în vederea depăşirii crizei economice şi a relansării economiei, anunţare de premierul Enrico Letta luni, la terminarea reuniunii care s-a desfăşurat într-o mănăstire din Toscana, la care au participat cei 21 de miniştri, se află marţi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Planul lui Letta pentru relansarea economiei', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează rezultatele întâlnirii de la abaţia din Toscana, care s-a desfăşurat duminică şi luni, la care au participat toţi membrii noului executiv italian condus de Enrico Letta (46 de ani, secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga).

În cursul unei conferinţe de presă ţinute luni după-amiază în regiunea Toscana (centru), şeful guvernului de la Roma a comunicat măsuri în favoarea tinerilor italieni, cu scopul de a crea 100.000 de noi locuri de muncă pentru tinerii cu vârste sub 25 de ani, prin utilizarea unor Fonduri europene. Letta a mai anunţat un set de simplificări în favoarea italienilor care doresc să deschidă noi activităţi industriale şi economice şi noi măsuri pentru liberalizarea pieţei muncii, printr-un proiect care se va numi 'Birocraţie zero' şi care va facilita înfiinţarea de noi activităţi comerciale, prin reducerea controalelor administrative, notează principalul cotidian roman.

Planul preconizat de noul prim-ministru va fi realizat în următoarele 100 de zile, iar pentru 'a câştiga acest meci' Italia va trebui să îşi facă auzită vocea la viitorul summit european care se va desfăşura pe 28 şi 29 iunie. În mod aproape sigur, 'Italia va fi sprijinită în acest sens de guvernele din Franţa, Spania şi Portugalia', potrivit publicaţiei amintite.

'Planul lui Letta în următoarele 100 de zile', scrie La Stampa din Torino, care subliniază că Enrico Letta a mai declarat că noul guvern italian 'este gata să lanseze mesaje puternice în vederea redresării economice a ţării', piaţa muncii şi reducerea taxelor fiind principalele priorităţi.

Premierul a mai anunţat instituirea unei Convenţii pentru reformele constituţionale, care va fi compusă din membrii celor două Comisii Afaceri constituţionale de la Camera Deputaţilor şi Senat, care vor colabora cu un grup de experţi externi, în vederea realizării reformelor de care Italia are nevoie, în primul rând eliminarea finanţărilor publice în favoarea partidelor politice şi realizarea unei noi legi electorale, indică principalul cotidian torinez.

'Ministrul Saccomanni asigură Europa că Italia îşi va respecta angajamentele', titrează Corriere della Sera din Milano, care precizează că noul ministru italian al economiei şi finanţelor, Fabrizio Saccomanni (71 de ani), care a participat luni la Bruxelles la reuniunea Eurogrupului, a asigurat partenerii europeni că 'Italia îşi va respecta toate angajamentele' luate la nivel de Uniune Europeană. 'Măsurile pe care le vom lua, şi care au scopul de a înfrunta probleme urgente, nu vor pune în pericol finanţele publice ale ţării, pe anul 2013', a afirmat Saccomanni la Bruxelles, luni seară, la terminarea lucrărilor reuniunii la care au participat 17 miniştri ai economiei din zona euro.

'Letta promite reforme', scrie Il Messaggero de la Roma, care relevă că măsurile preconizate de executivul italian în următoarele 100 de zile 'sunt ambiţioase' şi se referă la câteva teme importante, printre care crearea de noi posturi de muncă pentru tinerii italieni, un decret de lege prin care va fi suspendată următoarea rată (din luna iunie) a taxei funciare pe locuinţele principale, IMU (Impozitul municipal unic), un set de măsuri în favoarea italienilor care doresc să îşi creeze o proprie activitate industrială sau comercială şi demararea unor reforme care vor viza reducerea costurilor politicii, în primul rând eliminarea finanţărilor publice în favoarea partidelor.

Premierul Enrico Letta (moderat de centru-stânga) a mai informat că noul executiv italian de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru a decis să se întâlnească în fiecare vineri, pentru şedinţele Consiliului de miniştri.

De asemenea, vicepremierul Angelino Alfano (secretar al partidului de dreapta Poporul Libertăţii, PdL) a declarat că 'cele patru priorităţi decise de executiv în urma reuniunii din Toscana reprezintă unicul plan posibil pentru a-i permite Italiei să depăşească actuala criză economică', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor