Datoriile administraţiilor locale chineze sunt egale cu veniturile fiscale din 2012

Lou Jiwei, noul ministru de finanţe al Chinei, a declarat că datoriile actuale ale administraţiilor chineze locale însumează 11 trilioane de yuani, sumă aproape egală cu veniturile fiscale.
Gao Zitan
29.03.2013

Lou Jiwei, noul ministru de finanţe al Chinei, a declarat pe 24 martie, în cadrul Forumului pentru Dezvoltarea Chinei, că datoriile actuale ale administraţiilor chineze locale însumează 11 trilioane de yuani (1,77 trilioane dolari), sumă aproape egală cu veniturile fiscale din întreaga ţară în 2012.

Lou Jiwei a recunoscut că China se confruntă cu presiuni legate de cheltuieli şi a spus că regimul a promis să raţionalizeze bugetul - dar deşi nu a făcut nicio menţiune privind majorarea taxelor, mass-media chineză a raportat că Ministerul Finanţelor şi Administraţia Naţională de Taxe şi Impozite elaborează unele amendamente pentru creşterea taxelor pe bunurile de lux, obiectele care nu sunt de lux, produsele mari consumatoare de energie şi articolele care cauzează poluarea.

Lou Jiwei a afirmat că Ministerul Finanţelor investighează datoriile guvernelor locale pe baza statisticilor furnizate de Biroul de Audit. Datoria de 11 trilioane de yuani va fi clasificată în datorii explicite, implicite şi directe şi va fi apoi analizată pentru a stabili riscurile potenţiale, astfel încât să poată fi adoptate măsuri corespunzătoare pentru a reduce tendinţa periculoasă de expansiune a datoriilor în guvernele locale.

"Rezultatul auditului privind datoria guvernelor locale", emis de Biroul de Audit, arată că 53 la sută din datoria locală va trebui plătită până la sfârşitul anului 2013. Acest lucru este privit ca un indiciu clar că criza datoriilor locale din China va deveni şi mai evidentă de-a lungul anului, potrivit unui raport de anul trecut din ziarul financiar popular din China 21st Century Business Herald.

Care sunt implicaţiile posibile ale unei astfel de datorii masive? Potrivit Administraţiei Naţionale de Taxe şi Impozite, totalul veniturilor fiscale naţionale din 2012 au depăşit cu puţin 11 trilioane de yuani, ceea ce înseamnă că este nevoie de veniturile fiscale naţionale dintr-un an întreg pentru a plăti datoriile guvernelor locale.

Economistul Larry Lang a declarat la recentul Forum Regional de Dezvoltare Economică din China, că mai multe guverne locale, inclusiv din provincia Yunnan, Sichuan şi Shanghai, au intrat în incapacitate de plată a datoriilor lor începând din aprilie 2012. Acest tip de criză a datoriilor ar putea duce la o criză bancară în China şi, prin urmare, la o criză financiară mai largă.

Wu Fan, redactor-şef al revistei China Affairs, a declarat pentru The Epoch Times că şansa unei crize financiare chineze depline este în creştere. Potrivit lui Wu, multe guverne locale se află în imposibilitatea de a plăti sumele împrumutate, cu atât mai puţin dobânda. Unele se află chiar în imposibilitatea de a colecta impozitele. Astfel, guvernele locale au recurs la tactici de extorcare a banilor oamenilor, în timp ce guvernul central a optat pentru extinderea creditului, aspect care nu face decât să agraveze problema, a spus Wu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor