China: Forţele de ordine dintr-un oraş provoacă furia publicului

La 24 februarie, forţele de ordine urbane au bătut un motociclist lângă Parcul Triunghiului Datian, în oraşul Linhai, Zhejiang. Peste 1.000 de spectatori s-au înfuriat din cauza incidentului, iar unii dintre ei au răsturnat maşina de poliţie.
La 24 februarie, forţele de ordine urbane au bătut un motociclist lângă Parcul Triunghiului Datian, în oraşul Linhai, Zhejiang. Peste 1.000 de spectatori s-au înfuriat din cauza incidentului, iar unii dintre ei au răsturnat maşina de poliţie. (Weibo.com)

La 22 martie, trei ofiţeri urbani din oraşul Zhaotong, provincia Yunnan, i-au confiscat certificatul de handicap, cartea de identitate şi bastonul unui cerşetor orb. Apoi l-au bătut şi l-au împins într-un şanţ.

"Chengguan" din provincia Zhejiang au bătut, la 24 februarie, un motociclist pentru o presupusă încălcare a regulilor de circulaţie, înfuriind peste 1.000 de spectatori, unii dintre ei ripostând prin răsturnarea unei maşini de poliţie.

La 19 martie, forţele de ordine din oraşul Nanning, provincia Guangxi, au bătut doi studenţi care luau o gustare la un stand cu mâncare. Ofiţerii i-au trântit la pământ şi aproximativ 30 de oameni i-au bătut cu bastoane de cauciuc.

Acestea sunt doar câteva dintre cazurile de abuzuri ale "chengguan", sau ofiţerii administraţiei urbane, care sunt o parte din ce în ce mai violentă a reţelei de aplicare a legii a regimului comunist.

În lumina incidentelor violente pe care ofiţerii le iniţiază, blogerii au solicitat desfiinţarea grupului.

Aceşti oficiali de securitate ar trebui să abordeze criminalitatea de nivel scăzut şi sunt întâlniţi în oraşele majore de pe continent. Ei răspund în faţa Biroul de Administraţie Urbană Municipală şi de Aplicare a Legii, care este urât de mulţi pentru utilizarea excesivă a forţei.

Cazurile de executare dură realizată de către ofiţerii administraţiei urbane au devenit din ce în ce mai frecvente, iar unele s-au transformat în proteste pe scară largă, cu oameni care se răzbună.

Yuang Guobao, un reporter senior, care locuieşte în districtul Haidian din Beijing, a criticat sistemul, la 21 martie, pe microblog lui Sina: "funcţia de ofiţer al administraţiei urbane este un loc de muncă special care există doar în China şi a devenit cel mai mare factor instabil din societate. Aceşti ofiţeri buşesc maşini frecvent şi bat oamenii de pe stradă, ei molestează vânzătorii şi studenţii...Trebuie să fie eliminaţi! "

La 17 martie, forţele de ordine din oraşul Guangzhou au răsturnat tarabe şi bunuri confiscate de la vânzătorii ambulanţi, care îşi strângeau prea lent lucrurile. Standul unui vânzător de fructe a fost răsturnat violent de doi ofiţeri, care l-au ameninţat că-i confiscă bunurile. Deţinătorul standului i-a atacat cu un cuţit, înjunghiind-l pe unul dintre ei de şapte ori.

De asemenea, în oraşul Guangzhou, la 6 martie, forţele de ordine au bruscat o femeie furnizor, care avea o fetiţă mică lângă ea. Înainte ca mama să fie băgată într-o maşină de poliţie, aceasta a încercat să-şi îmbrăţişez copilul care plângea şi să-şi ia la revedere, dar ofiţerii i-au legat mâinile la spate.

Un bloger din provincia Anhui a precizat: "Eu nu înţeleg de ce guvernul trebuie să aibă forţe de ordine urbane? Aceştia doar rătăcesc zi de zi în jurul pieţelor şi ameninţă vânzătorii. Marele sistem de administraţie urbană din întreaga ţară este, de asemenea, o povară uriaşă pentru contribuabili".

Într-un alt comentariu se susţine că "managementul urban nu ar trebui să se bazeze pe un grup de aşa-numiţi bodyguarzi urbani pentru a pune în aplicare legea. Aceştia ocupă pur si simplu poziţia de funcţionar public şi hărţuiesc în mod legal oameni".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe