China, Shandong: Petiţionarii se unesc împotriva centrelor de detenţie ilegală

Activiştii pentru drepturile omului din provincia Shandong au stabilit recent că există peste 100 de "închisori negre" în oraşul Wuxi, unde autorităţile locale i-au închis ilegal pe petiţionarii care au călătorit în capitală pentru a solicita despăgubiri pentru nedreptăţile suferite.
La 23 martie, avocatul de drepturile omului din Shandong, Ni Wenhua, a însoţit peste 50 de petiţionari pentru a-l salva pe Li Meifang, un coleg petiţionar, reţinut într-o închisoare negară în oraşul Wuxi, Shandong. (Human Rights Campaign in China)
Ren Yi
27.03.2013

Activiştii pentru drepturile omului din provincia Shandong au stabilit recent că există peste 100 de "închisori negre" în oraşul Wuxi, unde autorităţile locale i-au închis ilegal pe petiţionarii care au călătorit în capitală pentru a solicita despăgubiri pentru nedreptăţile suferite.

În fiecare an, milioane de petiţionari se duc cu cazurile lor până la Beijing, aşteptându-se ca problemele lor să fie în cele din urmă rezolvate de Biroul de Stat pentru Scrisori şi Apeluri. Oficialii locali au înfiinţat acolo închisori "negre" extralegale pentru a evita să fie penalizaţi atunci când petiţionarii din zona lor merg în capitală. Cei din Shandong sunt apoi transportaţi înapoi în Wuxi, unde aşteaptă o procedură ulterioară.

La 23 martie, Wenhua Ni, un avocat de drepturile omului, împreună cu aproximativ 50 de petiţionari din oraşul Wuxi, au salvat cu succes o petiţionară numită Li Meifang - dintr-o închisoare neagră aflată la o şcoală a Partidului Comunist.

Aceştia au forţat deschiderea uşi de la camera unde era ţinută Li Meifang şi au reuşit să o scoată, în ciuda rezistenţei din partea paznicilor.

Activistul pentru drepturile omului Shen Jun a declarat ziarului The Epoch Times că petiţionarii colectează informaţii cu privire la diferitele închisori. "De multe ori regimul comunist ne închide. Când suntem eliberaţi, ne amintim locul unde am fost ţinuţi. Există un număr total de 105 închisori negre în oraşul Wuxi".

Un petiţionar numit Wang Jianfen a adăugat că peste 20 de semenii de-ai lor au fost arestaţi în timpul recentelor reuniuni politice de la Beijing. "Unii au fost reţinuţi, în timp ce alţii au fost închişi în închisorile negre", a precizat acesta. "În cealaltă zi, după ce am salvat un petiţionar şi am sunat la poliţie, poliţiştii nu au făcut nimic, exceptând faptul că ne-au fotografiat".

"Dacă o persoană este închisă, nimeni nu este cu adevărat liber", a declarat Wang. "Acelaşi lucru care i s-a întâmplat ei azi ar putea să mi se întâmple mie mâine. Deci, noi, petiţionarii trebuie să fim uniţi".

La momentul raportării, patru dintre colegii lor petiţionari au fost deţinuţi ilegal. Wang a declarat că efortul de salvare va lua ceva timp, întrucât există atât de multe închisori negre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor