Datoria Italiei la nivel record: Împrumuturile cresc la 2,2 trilioane de euro. Zona euro cuprinsă de temeri
alte articole
Italia are o datorie publică enormă în valoare de 2,256 trilioane de euro după ce a adăugat alte 36,6 miliarde de euro în perioada 2016-2017. Cea de-a patra economie ca mărime a zonei euro a adunat o datorie care a crescut de la 2,137 trilioane de euro la sfârşitul anului 2014 la 2,256 trilioane de euro în 2017.
Cu o creştere de 119 miliarde de euro în perioada 2014-2017, datoria Italiei este acum o sursă de îngrijorare majoră în condiţiile în care alegătorii italieni se îndreaptă spre urnele de votare în luna martie a acestui an.
Comisia Europeană, în cel mai recent raport privind sustenabilitatea datoriilor publice în zona euro, a avertizat că Italia rămâne expusă la “riscuri nefavorabile” prin menţinerea unei astfel de datorii publice masive comparativ cu PIB-ul său.
Nicio ţară membră a Uniunii Europene nu este în prezent supusă riscului unui stres bugetar pe termen scurt, însă Italia, Spania, Franţa, Portugalia şi Belgia sunt considerate de către Comisia Europeană ca având “riscuri ridicate pentru sustenabilitatea pe termen mediu” în ceea ce priveşte ambii indicatori folosiţi pentru a evalua riscurile.
Raportul Comisiei a susţinut că în aceste cinci ţări “sunt necesare ajustări bugetare semnificative pentru a asigura sustenabilitatea pe termen mediu”, urmărindu-se ca până în anul 2032 datoria lor publică să ajungă la sub 60% din PIB.
Analizele recent efectuate de fostul comisar pentru evaluarea cheltuielilor, Carlo Cottarelli, au arătat că datoria publică ar putea creşte cu încă 55 miliarde de euro.
În 4 martie 2018, alegătorii italieni îi vor alege pe cei 945 de membri ai Parlamentului.
Mişcarea Cinci Stele conduce în sondajele italiene şi un consilier economic de top al acestui partid a cerut Uniunii Europene să dezbată restructurarea datoriei publice.
În condiţiile în care economiile din zona euro se bucură de cele mai bune momente de creştere pozitivă de la criza financiară din 2008, comentariile venite din partea Mişcării Cinci Stele ar putea totuşi să descurajeze investitorii şi să evidenţieze viziunile economice neortodoxe ale partidului anti-establishment.
Lorenzo Fioramonti, un consilier al lui Luigi Di Maio, candidatul Mişcării Cinci Stele la funcţia de premier, a declarat în urmă cu câteva zile reporterilor că “este momentul potrivit” pentru o “conversaţie” legată de restructurarea datoriei Italiei şi a altor “câtorva” ţări, potrivit publicaţiei Express.
Datoria publică a Italiei depăşeşte 130% din PIB-ul ţării, a susţinut Financial Times. Fioramonti a lansat un avertisment către cei care controlează resursele financiare şi se bazează pe eventuala rambursare a masivei datorii italiene.
“Putem fi pionierii schimbării într-un sistem european care este pregătit pentru schimbare”, a declarat Fioramonti, adăugând că “nu doresc ca acest lucru să fie perceput ca şi cum am fi interesaţi doar de o cale uşoară de a ieşi din situaţia în care ne aflăm”.