Creşte numărul companiilor germane preluate de investitori chinezi. Berlinul cere UE să ia măsuri urgente
alte articole
Şeful economiei Germaniei a cerut Uniunii Europene să înăsprească de urgenţă legea privind preluarea companiilor germane de către investitori străini.
Matthias Machnig, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Economice, a afirmat că sunt necesare “măsuri juridice mai dure” pentru a preîntâmpina ca un număr suplimentar de companii germane să fie cumpărate de China.
Comentariile au fost făcute după ce un nou studiu realizat de Institutul pentru Cercetare Economică din Koln (IW Koln), a descoperit că numărul companiilor germane cumpărate de investitori chinezi a crescut mult în ultimii şapte ani.
Studiul a descoperit că firme chineze au achiziţionat 39 de companii germane în 2017 şi 44 în 2016, comparativ cu doar 6 în 2010.
De asemenea, studiul arată că China a investit peste 12 miliarde de euro în Germania în 2017, în creştere faţă de cele aproximativ 11 miliarde de euro în 2016 şi cele doar 100 milioane de euro investite în 2010.
China vizează companii în domeniile medicinei, substanţelor chimice şi aviaţiei.
Cercetarea mai arată că, deseori, investitorii nu sunt îngrijoraţi în mod direct de compania în sine, ci mai degrabă de brevete, de cercetările şi tehnologiile sale.
Christian Rusche de la IW Koln a afirmat: “Se poate vedea că, începând cu 2010, au avut loc multe preluări şi participaţii în care au fost făcute numeroase cereri de brevete şi investiţii în cercetare şi dezvoltare”.
Dezvăluirile raportului IW Koln au fost făcute după apelurile lui Machnig de a înăspri reglementările privind preluarea companiilor germane.
Machnig a declarat publicaţiei Die Welt: “Este absolut necesar să adoptăm măsuri juridice mai dure în întreaga Uniune Europeană în acest an pentru a contracara în mod eficient achiziţiile fanteziste precum şi fluxul de tehnologie şi know-how.
“Prin companiile sale inovatoare, UE este atrăgătoare pentru mulţi din întreaga lume. Preluările devin mai frecvente, deseori în condiţii de distorsionare a pieţei”, a precizat Machnig.
El a adăugat că Germania, împreună cu Franţa şi Italia, a început procesul adoptării de noi legi la nivelul UE care ar permite statelor membre să revizuiască şi să blocheze eventuale preluări.
Noile legi vor impune de asemenea ca membrii blocului să facă schimb de informaţii în ceea ce priveşte investiţiile străine atât între ele cât şi cu Comisia Europeană.