Danileţ: Corupţia din România - sistemică şi împrăştiată endemic, cuprinde toate instituţiile statului

Cu siguranţă, într-o ţară dominată de corupţie sistemică şi împrăştiată endemic cum e România, pedepsele pentru corupţie trebuie să fie mari, este de părere judecătorul Cristi Danileţ.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Este de neînţeles cum e posibil ca, după ce fură bani din buzunarul oamenilor şi justiţia îl sancţionează pe hoţ pentru corupţie, oamenii să îi aleagă pe respectivul în funcţii publice ca să fure din nou, şi-a exprimat dezamăgirea, într-un interviu acordat Revistei22, judecătorul Cristi Danileţ, membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

La locale, oamenii au votat candidaţi condamnaţi, inclusiv pentru corupţie. A fost cazul de la Baia Mare unde candidatul, fost primar, era după gratii şi totuşi a fost votat cu un scor mare. Acum, la alegerile parlamentare, candidează pe diverse liste oameni care au condamnări, care se află în cercetare.

Întrebat cum evaluează această ştachetă morală a lumii politice şi a electoratului, Cristi Danileţ a replicat:

"Nu ştiu... Pentru mine este de neînţeles cum e posibil ca din buzunarul oamenilor să se fure bani, justiţia să-l sancţioneze pe hoţ pentru corupţie, după care oamenii îl aleg sau îl realeg pe respectivul în funcţii publice, dându-i posibilitatea să facă din nou acelaşi lucru. Asta ne arată lipsa valorilor, o carenţă a acestui popor. Poate pentru că românii au avut nişte nonvalori promovate în timpul comunismului, au avut un fel de rătăcire de durată şi acum nu ştiu după ce să se conducă.

Oamenii nu înţeleg ce înseamnă cu adevărat libertatea, ei aşteaptă de undeva, "cineva" de sus să ia decizii pentru ei. Şi acel "cineva" care ia decizii îi abureşte - cu bani, cu pensii ş.a.m.d. - ca şi cum pensia ar da-o politicianul din buzunar. Oamenii trebuie să înţeleagă că noi toţi contribuim la fondurile astea, cu toţii muncim ca să facem aceşti bani, să avem pentru salarii sau pensii. Pe de altă parte, să alegi în funcţii înalte în stat oameni cu cazier mi se pare total inacceptabil. Eu, candidat pentru magistratură, nu pot să devin magistrat dacă am cazier. În schimb, aş putea deveni politician."

Ce e de făcut? "Informare şi educare", crede judecătorul, care îi îndeamnă pe oameni să iasă la vot pentru că "indiferenţa şi nepăsarea" înseamnă complicitate în ziua de azi.

"În primul rând, să iasă la vot este obligatoriu. Dacă sunt nemulţumit de o stare de lucruri socială, trebuie să fac ceva. Dacă stau acasă, devin complice. În al doilea rând, când te duci la vot trebuie să fii informat: cine candidează, cine este persoana. Nu poţi vota oameni cu probleme penale, dar nu numai penale, ci şi de orice altă natură. Trebuie să mă informez şi să detaşez cumva populismele de proiectele viabile. Astăzi, dacă vine un politician şi spune "de mâine o să ai salariu dublu", n-o să-l cred", a punctat Cristi Danileţ.

Ar trebui legile să fie mai aspre într-o ţară unde ştacheta morală e foarte jos? "Cu siguranţă. Legi aspre, clare şi oameni bine pregătiţi", este de părere magistratul.

"Am observat că, doar dacă modifici legile, dar oamenii rămân aceiaşi, nu se schimbă mare lucru. Cu siguranţă, într-o ţară dominată de corupţie cum e România, unde - îmi asum faptul că o spun - corupţia este una sistemică şi împrăştiată endemic, adică cuprinde toate instituţiile statului, cu siguranţă trebuie ca pedeapsa legală pentru corupţie să fie mare, dar şi cea aplicată de magistraţi trebuie să fie mare. Deci în fiecare caz concret avem nevoie de pedepse mari, pedepse cu executare în penitenciar şi cu confiscarea bunurilor, eventual a averii nejustificate", a subliniat Cristi Danileţ.

Pentru a citi integral interviu acordat de judecător intraţi aici.