Daniel Constantin: Măsura pe termen lung pentru combaterea secetei este refacerea sistemului de irigaţii
alte articole
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că măsura pe termen lung pentru combaterea secetei presupune refacerea sistemului de irigaţii, iar printre cele pe termen scurt se numără reducerea tarifului la energie.
”Din păcate nu putem să venim decât cu o procedură pe termen mediu şi lung de a combate seceta prin refacerea sistemului de irigaţii. De 20 de ani, sistemul de irigaţii din România, din păcate, se degradează în mod constant. Am început un program şi România este prima beneficiară a unui program special dedicat sectorului de irigaţii începând cu 1 ianuarie 2014. În acest sens, s-au făcut deja demersurile către Comisia Europeană pentru alocarea unei sume importante pe care noi o estimăm între 2 şi 3 miliarde euro şi care vor fi investiţi pe deoparte în sistemele de irigaţii şi pe de altă parte în asigurarea sursei de apă”, a declarat Daniel Constantin.
Constantin a spus că există şi măsuri pe termen scurt, iar acestea sunt reducerea tarifului la energie, precum şi urgentarea investiţiilor care se fac de către beneficiar pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în infrastructura de irigaţii.
”Imediat ce campania de recoltare se va încheia vom avea la dispoziţie o Hotărâre de Guvern cu o sumă importantă alocată de la bugetul de stat pentru despăgubirea a două categorii de fermieri. Pe de o parte IMM-urile a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%. Veniturile acestor IMM-uri vor fi compensate vizavi de anii trecuţi cu 80% din pierderea pe care au înregistrat-o în acest an datorită secetei, ne referim în special la cultura de grâu afectată în toamna anului trecut de floarea soarelui şi de porumb afectate din păcate în luna iulie a acestui an. Cea de-a doua categorie se referă la fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor şi care vor beneficia de măsura de minimis care vizează acordarea unui sprijin de 7.500 euro pe beneficiar”, a spus Daniel Constantin.
De asemenea, el a precizat că o altă măsură pentru care a solicitat Comisiei Europene, şi deja există acceptul, ca din 16 octombrie fiecare fermier care a făcut o cerere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură să primească aproximativ jumătate din sprijinul european care se situează undeva în jurul sumei de 55 de euro pe ha.
”Începând de astăzi am ajuns la un acord cu anumite bănci ca fermierii care au făcut cerere să primească pe baza unei adeverinţe care se acordă de către APIA sprijinul pe care îl vor primi în mod legal de la 1 decembrie 2012. Aşadar fermierii pot solicita astăzi doar la anumite bănci, în câteva zile la toate băncile, o adeverinţă solicitată de la APIA, pe baza căreia pot obţine un credit punte, aşa cum au făcut-o şi în anii precedenţi. Din păcate în anii precedenţi ceva mai târziu, în septembrie - octombrie. Anul acesta tocmai pentru a preveni efectul secetei am venit cu această măsură mai repede”, a declarat Constantin.
El a spus că în ceea ce priveşte fondurile europene, avem la dispoziţie 32 de milione de euro care vor fi alocate după discuţia cu cei de la Comisia Europeană, şi care estimeză că va avea loc în zilele următoare, pentru finanţarea a încă 16 proiecte pe măsura 322.
”Deci, încă 16 comune din România vor primi finanţare pentru investiţii de modernizare a mediului rural. Ne-am propus ca pe baza proiectelor care vor fi disponibilizate în perioada următoare datorită faptului că nu au capacitatea de cofinanţare, dacă nu vor reuşi să înceapă aceste proiecte în următoarele 2-3 luni sume importante vor fi suplimentate pe măsura 322 dar numai după o discuţie pe care o vom avea cu reprezentanţii Comisiei Europene”,a declarat Constantin.