Dezastru agricol dacă nu plouă încă o săptămână

Meteorologii au contabilizat peste 20 de zile consecutive în România în care am avut caniculă, iar acest lucru nu putea să nu rămână fără urmări în agricultură. Conform economica.net, Culiţă Tărâţă, Ioan Niculae şi Adrian Porumboiu vorbesc despre anul agricol 2012 ca despre unul care poate ajunge dezastruos dacă nu plouă în scurt timp. Ca şi în anii trecuţi problema ar fi la sistemul de irigaţii aflat în paragină. Seceta extremă cu care se confruntă România de o lună a produs pagube mari în agricultură pe toate categoriile de culturi dar în special pe cele de de toamnă, cel mai afectat fiind porumbul dar şi floarea soarelui, sfecla şi orzul. Potrivit estimărilor făcute de cei mai mari fermieri din România ne putem aştepta la o scădere a producţiei de porumb cu cel puţin 50% iar la grâu cu 35-40%. Situaţia nu ar fi deloc gravă dacă o bună parte din ogoare ar fi irigate dar acum, la nivel naţional, circa 300.000 de hectare sunt irigate dintr-un total de aproape 7 milioane cultivate, deci sub 5%.
Secetă pe câmp (JUAN MABROMATA / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
13.07.2012

Meteorologii au contabilizat peste 20 de zile consecutive în România în care am avut caniculă, iar acest lucru nu putea să nu rămână fără urmări în agricultură. Conform economica.net, Culiţă Tărâţă, Ioan Niculae şi Adrian Porumboiu vorbesc despre anul agricol 2012 ca despre unul care poate ajunge dezastruos dacă nu plouă în scurt timp. Ca şi în anii trecuţi problema ar fi la sistemul de irigaţii aflat în paragină.

Seceta extremă cu care se confruntă România de o lună a produs pagube mari în agricultură pe toate categoriile de culturi dar în special pe cele de de toamnă, cel mai afectat fiind porumbul dar şi floarea soarelui, sfecla şi orzul. Potrivit estimărilor făcute de cei mai mari fermieri din România ne putem aştepta la o scădere a producţiei de porumb cu cel puţin 50% iar la grâu cu 35-40%. Situaţia nu ar fi deloc gravă dacă o bună parte din ogoare ar fi irigate dar acum, la nivel naţional, circa 300.000 de hectare sunt irigate dintr-un total de aproape 7 milioane cultivate, deci sub 5%.

Efectele unei producţii mult diminuate vor fi scumpirea alimentelor şi revenirea României la statutul de importator net de unde în 2011 fusese unul din marii exportatori din Europa.

Vorbim de un dezastru. La grâu, nu cred că putem vorbi de mai mult de 1,8 tone la hectar în medie iar la porumb mi-e şi frică să fac o estimare. Între 2,5 şi 3 tone. Dacă săptămâna asta şi cea viitoare nu plouă, la revedere porumb”, spune Culiţă Tărâţă, cel mai mare agricultor al ţării care exploatează 70.000 de ha de teren agricol în Neamţ şi Insula Mare a Brăilei. Vorbind despre propriile rezultate, Tărâţă spune că nu va scoate mai mult de 10-12 tone de porumb la hectar faţă de 14-15 tone anul trecut şi asta pentru că a irigat toată suprafaţă plantată. Diferenţa cea mai mare se vede la grâu. Astfel, fermierul aşteaptă o recoltă de 6,8 tone la hectar pentru suprafeţele de grâu irigate (anul trecut făcea 9-10 tone) şi de doar 1,5 tone pe 10.000 de hectare care nu sunt irigate.

Omul de afaceri Ioan Niculae, cu exploataţii agricole de 55.00 de hectare, vorbeşte despre o calamitate la porumb estimând o recoltă medie la nivel naţional de 2,3 tone la hectar, la jumătate faţă de anul trecut. „Nu există niciun proiect concret de refacere a sistemului naţional de irigaţii deşi se pot accesa fonduri europene pentru asta. Portughezii şi-au creat tot sistemul de irigaţii cu bani europeni şi acum obţin peste 12 tone la hectar pe un sol nisipos, mult mai prost decât al nostru. Dacă nu se reface sistemul de irigaţii, în câţiva ani murim cu toţii”, arată Niculae. Opinia acestuia este împărtăşită şi de Tărâţă care spune că orice investiţie în irigaţii se amortizează foarte repede „în maxim doi ani, chiar un an şi jumătate”.

Dacă nu se reface sistemul de irigaţii, în câţiva ani murim cu toţii

Adrian Porumboiu are 50.000 de hectare de teren agricol în Vaslui. El este mai rezervat în aprecieri. Nu vrea să spună decât că „situaţia nu este deloc bună. Vor fi mari probleme dacă nu plouă repede”.

În 2011, agricultura a fost şi un important motor de creştere economică, asigurând 0,7% din creşterea totală de 2,5% şi reprezentând între 8 şi 10 procente din PIB.

Producţiile în scădere cauzate de secetă sunt o caracteristică a acestui an în întreaga lume. La fel, creşterea de preţ a produselor agricole. În SUA, spre exemplu, preţul porumbului a crescut cu 40% doar în ultima lună iar preţul grâului la bursa din Paris a ajuns la 250 de euro tona de la 200 de euro la începutul anului. Mai mult, în Rusia şi Ucraina milioane de hectare cultivate cu cereale sunt calamitate de îngheţul din iarnă şi seceta din prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor