Dâmboviţa: Nemirschi: Am demarat controalele la balastiere

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat joi, la Moreni, în judeţul Dâmboviţa, că toate balastierele din ţară vor fi verificate de organele de control din subordinea ministerului pe care îl conduce, multe dintre exploatările efectuate de balastiere generând mari probleme în albia râurilor, precum şi dezechilibre ecologice.
"În spatele autorizaţiilor primite de balastiere există şi angajamente şi nişte modalităţi de a exploata. Corpul meu de control deja a plecat în ţară. Am luat-o din zona Ardealului, unde sunt probleme foarte grave pe chestiunea asta(...). Situaţia balastierelor din toată ţara o am în vizor şi o să le trecem în revistă pe toate, pentru că multe dintre problemele care sunt pe albiile apelor sunt generate de exploatarea haiducească făcută de balastiere", a spus Nemirschi.
Referindu-se la organismele de control de la nivel judeţean cu responsabilitate în verificarea balastierelor, Nemirschi a afirmat că "probabil nu şi-au făcut treaba".
"De asta vorbim acum, printre altele, şi de planurile de management. Dacă eşti funcţionar, inclusiv la Apele Române, asta e, munceşti, nu munceşti, vremea trece, salariul merge. Acum discutăm de nişte angajamente, de parametrii care trebuie îndepliniţi de şefii de instituţii, peste tot şi la Apele Române şi la agenţiile de mediu şi la Garda de Mediu", a adăugat ministrul Mediului.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa aprecia, anul trecut, că, din datele pe care le deţine, peste 90% dintre balastierele din Dâmboviţa sunt în neregulă şi nu au toate autorizaţiile necesare pentru a funcţiona.
Mai mulţi cetăţeni din localitatea dâmboviţeană Potlogi au reclamat că li se dărâmă casele din cauza traficului greu de la balastierele din zonă. Un alt pericol de funcţionare incorectă a acestor balastiere este exploatarea necorespunzătoare a albiei râurilor şi apariţia de pericole în caz de inundaţii.
În judeţul Dâmboviţa, funcţionează peste 40 de balastiere.
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a efectuat, joi, o vizită de lucru în judeţul Dâmboviţa, la Moreni, a fost pe teren la câteva lucrări de consolidare a malului pârâului Cricov, iar la sediul Consiliului Judeţean a participat la o întâlnire având ca teme amenajarea şi regularizarea râului Ialomiţa, ecologizarea gropii de gunoi de la Aninoasa, precum şi ecologizarea unor perimetre aflate în exploatarea Petrom.