Damascul are la dispoziţie (încă) o săptămână pentru a îşi prezenta public arsenalul de arme chimice
alte articole
Damascul are la dispoziţie o săptămână pentru a prezenta public arsenalul de arme chimice pe care îl deţine, iar autorităţile siriene trebuie să le permită inspectorilor internaţionali în interiorul ţării în acest scop, a declarat sâmbătă Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, după întrevederea avută astăzi la Geneva cu ministrul rus de externe, Sergei Lavrov.
În cadrul unei conferinţei de presă organizate astăzi la Geneva, după trei zile de negocieri intense americano-ruse, John Kerry a mai declarat, că s-a agreat ca inspectorii ONU să fie pe teren în Siria până în noiembrie, în cadrul unui plan de eliminare a arsenalului de armele chimice ale Siriei, până la jumătatea anului viitor.
Statele Unite şi Rusia s-au pus, de asemenea, de acord în privinţa adoptării unei rezoluţii ONU, care să prevadă recurgerea la forţă în cazul în care Siria nu va respecta planul de predare a armelor chimice, conform Mediafax.
"Nu va exista spaţiu de manevră, ci doar pentru aplicarea în totalitate a planului de către regimul Bashar al-Assad", a declarat Kerry după întrevederea pe care a avut-o la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
La finele întrevederilor ruso-americane, Serghei Lazarov a declarat că: "Întâlnirea cu secretarul de Stat american, John Kerry, a fost excelentă", informează Serghei Lazarov.
Joi, Siria a devenit membră a Convenţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice după ce cu o zi înainte, ministrul de externe sirian a declarat că intenţionează plasarea arsenalului chimic sirian sub control internaţional şi distrugerea acestuia.
"Există o şansă de pace în Siria şi nu trebuie să o lăsăm să treacă", saluta joi Serghei Lavrov declaraţiile ministrului de externe sirian.
În timp ce ruşii salutau joi decizia guvernanţilor sirieni de a pune sub control internaţional armamentul lor chimic, generalul Salim Idris din Armata de Eliberare a Siriei acuza regimul preşedintelui Bashar al-Assad că îşi mută armamentul chimic din ţară, pentru a scăpa de controlul inspectorilor internaţionali.
"Avem informaţii conform cărora regimul a început să mute materialul chimic şi armele în Liban şi Irak, ceea ce este foarte, foarte periculos", a declarat generalul sirian, într-un interviu acordat corespondentului CNN Christiane Amanpour, informează RIA Novosti.
Siria se confrunta, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi. Atacul cu arme chimice asupra civililor ce a avut loc în Siria pe 21 august, a adus ţara în centrul atenţiei internaţionale. Ţările membre ONU şi, în special, SUA, nu exclud ipoteza unei intervenţii militare, dacă Siria nu se conformează nu îşi preda arsenalul militar.