"Daisugi", tehnică străveche care produce cherestea fără a tăia copaci [video]

"Daisugi" funcţionează doar cu puieţi proveniţi de la un anumit cedru mutant, într-o locaţie precisă din Kyoto (screenshot tramite video Youtube)
Mioara Stoica
16.12.2021

Daisugi este o tehnică japoneză de silvicultură în care cedrii plantaţi sunt tăiaţi într-un mod special pentru a produce "lăstari" care, în cele din urmă, devin cherestea perfectă, dreaptă şi fără noduri.

Aceasta este o metodă străveche, dezvoltată în secolul al XIV-lea, care a fost folosită iniţial de oamenii care locuiau în regiunea Kitayama, Japonia, deoarece lipseau puieţii. Terenul din regiune este foarte muntos, iar pantele abrupte fac ca plantarea şi îngrijirea copacilor să fie foarte dificile, astfel că arboricultorii au folosit tehnica daisugi nu numai pentru a reduce numărul plantaţiilor, ci şi pentru a produce lemn mai dens într-un interval de timp mult mai scurt.

 (screenshot tramite video Youtube)
(screenshot tramite video Youtube)

Recoltarea acestor lăstari durează doar douăzeci de ani (mult mai puţin decât timpul necesar pentru a creşte un copac matur), iar într-un "arbore de rezervă" bătrân poate creşte până la o sută de lăstari odată.

 (screenshot tramite video Youtube)
(screenshot tramite video Youtube)

 (screenshot tramite video Youtube)
(screenshot tramite video Youtube)

"Lăstarii sunt tăiaţi manual, cu grijă şi cu delicateţe, la fiecare doi ani, lăsând doar ramurile de sus, permiţându-le să crească drept. Recoltarea durează 20 de ani, iar într-un 'arbore de rezervă' bătrân poate creşte până la o sută de lăstari la un moment dat. Tehnica îşi are originea în secolul al XIV-lea. pic.twitter.com/ZIMXYclAmw

- Wrath Of Gnon (@wrathofgnon) 15 aprilie 2020"

Celălalt motiv pentru care a fost dezvoltată tehnica a fost moda. În secolul al XIV-lea, o formă de arhitectură liniară şi stilizată, cunoscută sub numele de sukiya-zukuri, era extrem de populară, iar fiecare samurai sau nobil proeminent îşi dorea o casă construită în acest mod. Nu existau suficiente materii prime disponibile pentru a ţine pasul cu cererea, aşa că a fost dezvoltat daisugi pentru a produce mai mult lemn într-un timp mai scurt.

 (screenshot tramite video Youtube)
(screenshot tramite video Youtube)

Nu numai că această cherestea putea fi produsă în timp record, dar este şi mai flexibilă şi mai durabilă decât lemnul obişnuit. Lemnul produs în acest mod este cu 140% mai flexibil decât cedrul standard şi cu 200% mai dens şi mai rezistent. Acest lucru este deosebit de important pentru casele care se construiesc în Japonia, unde taifunurile sunt frecvente.

Celălalt beneficiu al acestei metode este că este durabilă. În loc să se taie întinderi masive de păduri, se taie doar lăstarii. Deoarece este nevoie de doar aproximativ douăzeci de ani pentru ca noii lăstari să crească, aceşti copaci specializaţi pot ţine pasul cu cererea de cherestea într-un mod în care silvicultura obişnuită nu poate face acest lucru, fiind mult mai puţin dăunătoare pentru mediu.

"Daisugi are un aspect foarte ciudat, aşa că, chiar şi atunci când cererea de cherestea a scăzut în secolul al XVI-lea, cererea pentru ei în grădinile ornamentale i-a ţinut ocupaţi pe gardienii pădurilor. pic.twitter.com/YxDreHP0mc

- Wrath Of Gnon (@wrathofgnon) 15 aprilie 2020"

Utilizare ornamentală

Până în secolul al XVI-lea, cererea de cherestea a scăzut, dar există încă o cerere pentru aceşti arbori cu aspect deosebit. Din cauza aspectului lor intrigant, mulţi oameni din întreaga ţară i-au dorit ca plante ornamentale în grădinile lor, astfel că această tendinţă a menţinut această practică în viaţă.

Utilizatorul Twitter "The Wrath of Gnon" descrie frumuseţea pe care a lăsat-o în urmă această practică străveche:

"Ici şi colo, în pădurile din jurul oraşului Kyoto, veţi găsi daisugi uriaşi abandonaţi (aceştia produc lemn doar 200-300 de ani înainte de a fi inutilizabili), încă vii, unii cu diametrul trunchiului de peste 15 metri. De o frumuseţe ieşită din comun."

O tehnică unică în Japonia

Postările pe Twitter ale lui "The Wrath of Gnon" au fost distribuite acum de mii de ori, mulţi oameni minunându-se de frumuseţea şi ingeniozitatea tehnicii daisugi. Unii utilizatori de pe Twitter au intervenit, subliniind faptul că tehnica este folosită şi în alte părţi ale lumii, cum ar fi Marea Britanie, dar sub numele de Coppice and Pollarding.

Totuşi, Wrath i-a corectat rapid, specificând că, deşi tehnica este similară, nu este exact la fel, deoarece daisugi funcţionează doar cu puieţi proveniţi de la un anumit cedru mutant, într-o locaţie precisă din Kyoto.

 (screenshot tramite video Youtube)
(screenshot tramite video Youtube)

Aşadar, deşi nu vom putea folosi daisugi în ţara noastră, acesta este încă un exemplu al ingeniozităţii pe care ne-a transmis-o Japonia de-a lungul secolelor - o ţară mică cu cetăţeni excelenţi, muncitori şi inovatori care găsesc soluţii creative la probleme la care mulţi alţii nu s-ar gândi niciodată.

Informaţii conexe: The freedom and natural aesthetics of sukiya-zukuri architecture; The Wrath of Gnon; Youtube

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor