Daea, uimit de Vosganian: Cred că imaginaţia lui a zburat acum prea departe

Până şi ministrul Petre Daea - cunoscut pentru declaraţiile sale inedite care fac deliciul reţelelor de socializare - s-a arătat uimit de povestea "oului evazionist" spusă de deputatul Varujan Vosganian.
Petre Daea (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
07.10.2017

Varujan Vosganian are un condei bun, dar, de data aceasta a zburat prea departe cu imaginaţia, a remarcat ministrul Agriculturii, Petre Daea, comentând pe marginea afirmaţiilor deputatului ALDE despre "inclinaţia românilor spre autoconsum".

"O analiză din punctul meu de vedere nefericită, eu îl cunosc pe domnul Varrujan Vosganian, am lucrat împreună în Parlamentul României, e un om care este aplecat spre scris, are un condei bun, are şi o imaginaţie bună dar cred că acum a zburat prea departe cu imaginaţia", a declarat Petre Daea, citat de Digi24.

"Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduveşte” bugetul de cincizeci de bani!" a scris joi, pe Facebook, deputatul Varujan Vosganian, într-o postare prin care, susţine el, ridică "o problemă reală a economiei româneşti, anume că o parte importantă a acestei economii e în afara relaţiilor de piaţă".

Practic, în postarea sa, Vosganian "atacă" "autoconsumul", susţinând că prin faptul că unii oameni consumă ouă, legume, fructe etc. din gospodăria proprie, în loc să le ia din comerţ, nu produc impozite la stat:

"Să presupunem că folosim, în demonstraţia noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparţine unei ferme, cealaltă unui coteţ. Oul fermierului va lua calea pieţei şi va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puţin). Oul gospodarului va trece direct din coteţ în tigaie. Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile şi profiturile obţinute din producţia fermierului, din prestaţiile angrosistului şi din serviciile supermarketurilor reintră în circuit şi generează iarăşi impozite şi taxe. În schimb, oul din coteţ, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.

La fel în ce priveşte roşiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc. Toate acestea, coteţele, brazdele, grădinile, stânele şi atelierele din fundul curţii produc produs intern brut, dar nu produc şi impozite. Producţia din gospodăriile populaţiei ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pieţele ţărăneşti. Locuitorii din Danemarca, Franţa şi din alte ţări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte şi nici nu amestecă în ceaun roşiile pentru bulion ori prunele pentru magiun. Faptul că avem o atât de puternică înclinaţie spre autoconsum, şi nu doar în ce priveşte alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor