Dacian Cioloş, discută cu chinezii despre securitatea alimentară

În perioada 22-24 iulie 2013,comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, se află la Beijing,China, pentru consolidarea cooperării dintre UE şi China în domeniul agriculturii şi al dezvoltării rurale.
Ţăranii culeg grâul pe un câmp la 29 mai 2011, în Huaibei, provincia Anhui din China. Suprafeţe masive de teren agricol în China sunt contaminate cu metale grele, potrivit unui studiu făcut pe durata a opt ani, care a fost ulterior suprimat, de mai multe agenţii de stat. (ChinaFotoPress / Getty Images)
Cornelia Rădăcină
22.07.2013

În perioada 22-24 iulie 2013, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, se află la Beijing, China, pentru consolidarea cooperării dintre UE şi China în domeniul agriculturii şi al dezvoltării rurale, pentru intensificarea dialogului referitor la aspectele comerciale legate de produsele agricole, precum şi promovarea sistemului de echivalare între UE şi China în ceea ce priveşte alimentele ecologice şi acordul privind produsele alimentare de calitate.

Comisarul european va avea întâlniri cu înalţi demnitari din guvernul chinez, subiectele principale urmând a fi discutate vor fi legate, în special, de cooperarea mai strânsă în ceea ce priveşte lupta împotriva contrafacerii în sectorul vinurilor şi al băuturilor spirtoase, precum şi în ceea ce priveşte securitatea alimentară şi cercetarea agricolă, în scopul creşterii productivităţii agricole şi al gestionării durabile a resurselor naturale.

"Agricultura este de importanţă strategică atât pentru UE, cât şi pentru China, din perspectiva eforturilor noastre de a face faţă unor provocări precum asigurarea securităţii alimentare, combaterea schimbărilor climatice şi realizarea unei dezvoltări echilibrate a zonelor rurale", a declarat Dacian Cioloş.

Scandalurile alimentare iau amploare în China

În ultimii ani, scandalurile alimentare iau amploare în China. Sunt cunoscute multe cazuri de intoxicări cu metale grele conţinute în obiecte şi alimente provenite din China. Printre acestea găsim un caz mediatizat recent legat de gigantul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK). A fost făcut cunoscut faptul că grupul farmaceutic britanic GSK dădea mită funcţionarilor şi medicilor chinezi pentru a stimula vânzările ilegale şi a creşte preţurile medicamentelor sale în China. Poliţia declarase anterior că procesul contra GSK a implicat numeroase persoane, mită care a fost dată unor funcţionari guvernamentali chinezi, asociaţii medicale, spitale şi medici.

Un alt subiect mediatizat în Canada este cel al jucăriilor otrăvitoare. Epoch Times a relatat în anul 2008 despre testele efectuate de ziarul Toronto Star din Canada, care au arătat că mii de jucării fabricate în China conţin niveluri nepermise de plumb. Răspunsul Ministerului Sănătăţii canadian la această anchetă a fost retragerea jucăriilor de pe rafturi.

Prof. Rodica Segal, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Universitatea "Dunărea de Jos", Galaţi declara că "(….) metalele grele rămân în corp şi se acumulează doză cu doză. Plumbul este toxic, deoarece, înghiţit sau inhalat şi absorbit, afectează fiecare sistem din corp, în special creierul, rinichii şi sistemul de reproducere. Dereglarea organismului este generală, putându-se ajunge chiar şi la deces. (…)La copii sunt frecvente simptome precum dureri abdominale, constipaţie, dureri de cap, iritabilitate, agresivitate şi chiar paralizie.(..) Aceste simptome pot persista şi în perioada adolescenţei. Adulţii experimentează simptome diferite: (....) afecţiuni ale sistemului nervos central, bolile renale sau ale tractului gastrointestinal”.

O altă companie chineză care a devenit centrul unui nou scandal de proporţii este "Tunzhentan", una dintre cele mai experimentate companii chineze în domeniul producerii şi comercializării preparatelor de medicină tradiţională chineză. Produsele acesteia, care conţineau cantităţi sporite de mercur şi cinabru (sulfură de mercur, unul dintre cele mai toxice minerale). Direcţia de Sănătate din Hong Kong a stabilit în urma unui control că preparatul companiei "Tunzhentan", numit "Cinci pastile tonifiante pentru sănătate", conţine o cantitate de mercur ce depăşeşte de cinci ori norma admisă.

Probleme de calitate apar la toate companiile chineze notorii angajate în producerea preparatelor medicinei tradiţionale chineze. Potrivit relatărilor unui specialist în domeniu, problema cea mai des întâlnită în cazul remediilor aflate pe piaţă este conţinutul ridicat de metale grele.

Recent, s-a descoperit că aproape jumătate din orezul comercializat în cea mai mare metropolă chineză, Guangzhou, conţine cantităţi periculoase de metale grele şi puternicul agent cancerigen - cadmiu.

Pe pieţele din China, pot fi găsite versiuni contrafăcute ale oricărui fel de produs: există magazine cu falsuri de lux, electronice, bunuri de uz casnic, produse alimentare şi băuturi, certificate, documente oficiale, chitanţe, tricouri de fotbal şi chiar produse Apple falsificate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor