UE, noi hotărâri în tratarea culturilor de porumb
23 de state membre ale UE au votat pentru interzicerea parţială a pesticidului fipronil.
Uniunea Europeană a interzis folosirea ierbicidului fipronil iar România, care a votat împotrivă, susţinând că nu are soluţii alternative, este nevoită să se conformeze.
“Ministerul (n. r. ministerul Agriculturii) ne-a motivat că România are terenul infestat cu tot felul de agenţi care dăunează ba la floarea soarelui, ba la porumb, ba la culturi, dar că nu suntem pregătiţi astăzi şi nu găsim o alternativă astfel încât să renunţăm şi noi la aceste pesticide. Şi dacă a votat împotrivă, şi România va trebui să se alinieze la UE. A spus nu, că nu suntem pregătiţi cu modalităţi alternative care sunt mai scumpe”, a declarat, miercuri, pentru agenţia de presă r/News, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea.
Ierbicidul fipronil folosit în culturile de porumb dăunează altor culturi dar şi albinelor din apropiere arată o evaluare ştiinţifică publicată în mai, de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA).
“Albina are un senzor de poluare foarte important. Ea e prima care are de suferit, apoi biodiversitatea(…). S-a constatat în România o depopulare a familiilor de albine pentru că substanţa are efecte neurotoxice imediate şi albinele îşi pierd simţul de orientare”, a declarat Ioan Fetea.
În urma unor rapoarte similare lansate de EFSA, trei alte pesticide dăunătoare albinelor au fost parţial interzise în Europa, iar recent, pe agenda Consiliului pentru Agricultură şi Pescuit s-a aflat şi examinarea acestor trei interziceri.
23 de state membre ale UE au votat în favoarea unei interziceri parţiale a substanţei. Pe lângă România şi Spania a votat împotrivă, iar alte trei ţări s-au abţinut.