Moldova: A fost lansată etapa finală a Proiectului NATO privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase
În cadrul săptămânii NATO, în Moldova a fost lansată etapa finală a Proiectului NATO (PpP) privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova, desfăşurată la depozitul de pesticide din satul Dănceni, raionul Ialoveni. În cadrul ceremoniei de lansare, asistentul Secretarului General NATO, Gabor Iklody a declarat că "succesul proiectului de distrugere a pesticidelor şi produselor chimice de pe teritoriul RM se datorează bunei colaborări dintre Republica Moldova, Alianţa Nord-Atlantică şi statele donatoare".
"Împreună am reuşit să salvăm mediul de poluare şi să oferim condiţii de trai mai bune populaţiei moldoveneşti", a remarcat el, citează ”Infotag”.
Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a apreciat sprijinul oferit ţării noastre în domeniu, salutând demararea ultimei faze a proiectului, care prevede evacuarea şi distrugerea, peste hotarele ţării, a unei cantităţi de 1269 tone de deşeuri de pesticide, stocate în 15 depozite din centrele raionale. "Ţările partenere şi membre NATO vor sponsoriza proiectul, care este estimat la circa 2,2 mln. de euro", a menţionat ministrul.
Ministrul Marinuţa a menţionat şi contribuţia militarilor Armatei Naţionale în colectarea, ambalarea şi transportarea de pesticide. "Mai bine de 800 de militari ai Armatei Naţionale participă activ la reambalarea a circa 3245 de tone de deşeuri din peste 420 zone periculoase. La fel, Armata Naţională a contribuit cu circa 50 de unităţi de tehnică specială, antrenate în lucrările anterioare din cadrul proiectului", a spus Vitalie Marinuţa, specificând că, în faza finală a proiectului, care se va încheia în anul 2014, Ministerul Apărării va juca rolul de exportator al deşeurilor de pesticide.
În primele două faze ale proiectului, 1466 tone de pesticide, din cele 3245 tone reambalate, au fost evacuate şi distruse peste hotarele ţării.
Proiectul NATO (PpP) privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase de la noi din ţară este implementat în contextul Acordului încheiat între Guvern şi Organizaţia pentru Întreţinere şi Aprovizionare a Alianţei Nord-Atlantice (NAMSO) privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase în Republica Moldova, pentru anii 2013-2014, semnat la 22 iunie 2011, la Bruxelles. Proiectul, lansat în anul 2006, este finanţat din Fondul de Încredere NATO (PpP), iar ţările contribuabile sînt: Moldova, România, Norvegia, Irlanda, Turcia, Cehia, Luxemburg, Finlanda, Estonia, Bulgaria, Belgia.