Dacă USL va câştiga alegerile parlamentare, Ponta va propune în noul Guvern un ministru al Fondurilor Europene

Primul ministru Victor Ponta a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul Guvernului, după întâlnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, că va propune un ministru al Fondurilor Europene, în cazul în care USL va câştiga alegerile parlamentare din 9 decembrie.
Victor Ponta, conferinţă de presă la Palatul Victoria. (Epoch Times România)
Ana Petrescu
18.09.2012

Primul ministru Victor Ponta a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul Guvernului, după întâlnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că va propune un ministru al Fondurilor Europene, în cazul în care USL va câştiga alegerile parlamentare din 9 decembrie.

În atribuţiile ministrului Fondurilor Europene, care va fi propus în noul Guvern, vor intra coordonarea autorităţilor de management,iar din 2014 premierul a anunţat că se are în vedere înfiinţarea unei singure autorităţi pentru gestionarea fondurile europene. Iniţiativa creării acestui minister aparţine actualului ministru al Afacerilor Europene Leonard Orban.

"Împărtăşesc în totalitate ideea lui Leonard Orban de a avea un singur minister care să coordoneze activităţile de management. Mi-aş fi dorit să fac asta de când am preluat guvernarea, dar asta ar fi însemnat reacreditarea tuturor autorităţilor, un blocaj în activitatea actuală. În noul Guvern, după 9 decembrie, voi propune un ministru al Fondurilor Europene, care să aibă atribuţii directe de coordonare a tuturor activităţilor de management de la diverse ministere. In 2013 consturim toată infrastructura pentru ca de la 1 ianuarie 2014 să avem, pe model polonez, un singur ministru care coordonează activăţile de management” a notat social-democratul Victor Ponta.

Victor Ponta: Păstrăm cota unică de impozitare la 16%

Tot marţi, premierul Victor Ponta a afirmat că nu va fi schimbată cota unică de impozitare, ea rămând la 16%, aceasta fiind o decizie politică pe care şi-a asumat-o USL atunci când a prezentat strategia fiscală pentru România.

"Am constatat că unii aud greşit. După ce ieri am spus foarte clar în faţa camerelor de luat vederi că păstrăm cota de 16%, dar trebuie să avem venituri mai multe la buget, unii au auzit că schimb cota de 16%. Şi după aia au dat erate ca şi Curtea Constituţională. În primul rând, pentru toată lumea care vrea să audă, cota de 16% rămâne neschimbată, e o decizie politică asumată de mine ca prim ministru la momentul prezentării strategiei fiscale a Uniunii Social-Liberale”, a explicat premierul.

Totodată, primul ministru a precizat că, împreună cu noua formulă a Parlamentului, de după alegerile din 9 decembrie, cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială trebuie găsite noi soluţii pentru creşterea bugetului.

"Odată cu schimbarea domnului Blejnar de la ANAF, în fiecare trimestru am încasat cu un miliard de lei în plus, fără să schimbăm nicio taxă şi fără să avem vreun boom economic. Doar din partea de combatare a ceea ce însemna un sistem centralizat de mită şi evaziune fiscală. Pentru strategia pentru 2013-2016, vom căuta alături de partenerii noştri internaţionali, dar şi discutând cu noul Parlament, alte soluţii de creştere a încasărilor la buget, dacă vrem să avem mai mulţi bani pentru şcoli, pentru sănătate, pentru drumuri. Cu bugetul actual este aproape imposibil. Vorbesc de redevenţe mai mari, de utilizarea mai bună a potenţialului energetic al Ro, fie că vorbim de o politică mai inteligentă de stimulare a agriculturii, sunt mai multe metode. Pe toate trebuie să le discutăm înainte de a le anunţa", a conchis Victor Ponta.

Ponta: S-au remarcat din partea CE progresele evidente legate de mecanismul de absorţie a fondurilor europene

Primul ministru, Victor Ponta, a afirmat marţi că reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au observat "progresele evidente şi substanţiale" ale României în atragerea fondurilor europene. În plus, premierul a precizat că l-a asigurat pe preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, în întâlnirea pe care a avut-o luni seara la Bruxelles, că din punctul de vedere al Guvernului criza politică din România s-a încheiat odată cu decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

"România trebuie să acţioneze cât mai serios când e vorba de temele europene. S-au remarcat din partea Comisiei Europene progresele evidente şi substanţiale în ceea ce priveşte mecanismul de absorbţie a fondurilor europene. Există sprijin total şi deschidere totală din partea lui Barroso şi a comisarilor pentru a trece cu cât mai puţine pierderi peste aceste nereguli. Din punctul de vedere al Guvernului criza politică a fost încheiată, odată cu decizia CC. Relaţiile între CE, Guvern, Parlamentul European, Parlamentul României au reintrat pe un făgaş normal şi în mod sigur România e o garanţie pentru partenerii noştri europeni", a declarat Ponta.

Pe de altă parte, preşedintele CE, Manuel Barroso i-a cerut luni premierului Victor Ponta să ia măsuri imediate pentru îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a procedurilor de achiziţii publice, în vederea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor europene.

"Preşedintele Barroso şi premierul Victor Ponta au discutat de asemenea despre absorbţia fondurilor europene în România. În timp ce eforturi mari au fost făcute în ultimul an, capacitatea de absorbţie rămâne extrem de scăzută, iar România riscă să piardă sume însemnate de bani care ar fi putut avea un impact pozitiv major pentru cetăţenii şi afacerile din România. Preşedintele Barroso a făcut apel la Guvern să ia măsurile imediate necesare pentru îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a procedurilor de achiziţii publice", se precizează în comunicatul de presă transmis de Comisia Europeană după întâlnirea celor doi oficiali de la Bruxelles.

În declaraţii făcute după întâlnirea cu preşedintele CE, premierul a precizat că este necesar ca gradul de absorbţie de către România a banilor europeni să crească, astfel încât să nu fie pierdute fondurile puse la dispoziţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor