Dan Diaconescu: Guvernul Ponta cere doar 4 milioane de euro pe combinatul Oltchim

Patronul OTV, Dan Diaconescu, a dezvăluit luni seară o serie de detalii cu privire la privatizarea Combinatului Oltchim. Astfel, el a declarat că licitaţia ridică multe semne de întrebare, întrucât preţul de pornire este de doar 4 milioane de euro, preţ care poate să meargă chiar şi mai jos.
Combinat industrial (MARIO LAPORTA / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
18.09.2012

Patronul OTV, Dan Diaconescu, a dezvăluit luni seară o serie de detalii cu privire la privatizarea Combinatului Oltchim. Astfel, el a declarat că licitaţia ridică multe semne de întrebare, întrucât preţul de pornire este de doar 4 milioane de euro, preţ care poate să meargă chiar şi mai jos, relevă B1 TV.

„Licitaţia poate să meargă în jos, se precizează în caietele de sarcină. Pentru Oltchimul în sine se cer 4 milioane de euro, ăsta e preţul de pornire. La licitaţie poate să fie doar un singur ofertant, e clar că se va încerca descalificarea noastră pentru a rămâne PCC. Am crezut că e o licitaţie corectă. Două lucruri a făcut domnul Ponta de când a venit la putere: a ridicat nivelul de la care trebuie să faci o licitaţie cu banul public - până acum era 15.000, acum Ponta a făcut 30.000. Şi închide combinatul pe 22 august, pe 23 august semnează memorandumul de schimbare a strategiei şi nu vrea să redeschidă combinatul pe motivul că nu sunt bani. Le-am spus să îl redeschidă pentru că e mai valoros dacă funcţionează, pot să ia din fondul de rezervă al premierului”, a precizat Diaconescu.

Totodată, Dan Diaconescu a precizat că a cumpărat trei caiete de sarcini cu 200 de milioane de lei.

„Pe trei caiete de sarcini am dat 200 de milioane. Vreau să vină Cartea recordurilor la Bucureşti, să constate cum un imobil se vinde la trei proprietari”, a mai spus Diaconescu.

"Preţul de ofertă este de 424 de milioane de euro, sumă reprezentând valoarea de piaţă şi la acţiune, şi la cele două creanţe. "Este posibil ca preţul să meargă şi în jos, în funcţie de anumite aspecte. Avem 4 milioane de euro în acţiuni existente şi încă 420 de milioane în cele două creanţe", a explicat Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

Pe de altă parte, presa a relevat faptul că Oltchim are datorii de 700 de milioane de euro, din care 250 de milioane o constituie creanţa AVAS, iar 150 de milioane de euro sunt datorii către Electrica pentru energia livrată.

Victor Ponta: "Politic, la Oltchim nu m-ar deranja nici măcar Dan Diaconescu"

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat marţi că nu l-ar "deranja" un potenţial investitor rus pentru privatizarea combinatului Oltchim, atât timp cât acesta ar salva locurile de muncă, şi nici Dan Diaconescu. Termenul de privatizare a Oltchim nu va mai fi amânat, iar compania va intra în administrare specială dacă ofertele nu sunt acceptate, a mai precizat premierul.

Victor Ponta s-a întâlnit marţi, la Palatul Victoria, cu ministrul Economiei şi şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pentru o discuţie privind situaţia de la Oltchim, apoi a susţinut o conferinţă de presă.

"Nu este o situaţie fericită, pentru că, din păcate, dincolo de cei care sunt deja acolo, din cele două oferte una este exotică, iar cealaltă trebuie verificată din punct de vedere al potenţialului financiar. Totuşi, cei de la Chimcomplex sunt destul de mici faţă de cât de mare este Oltchim. Indiferent însă de rezultatul final, nu vom accepta niciun fel de ofertă care presupune pierderea locurilor de muncă şi dezmembrarea Oltchim. Situaţia este foarte dificilă", a declarat Ponta.

Apoi, fiind întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla dacă niciuna dintre ofertele primite nu va fi satisfăcătoare, premierul a afirmat că la Oltchim va fi instituită în acest caz administrarea specială, dar numai ca o soluţie pe termen scurt, soluţia pe termen lung fiind cooptarea unui investitor puternic.

Totodată însă, el a precizat că termenul de depunere a ofertelor, stabilit în prezent pentru joi, 20 septembrie, nu va mai fi amânat, iar licitaţia publică cu strigare programată pentru vineri va fi organizată în prezenţa presei.

De asemenea, fiind întrebat dacă, din punct de vedere politic, l-ar deranja prezenţa la Oltchim a unui investitor rus precum Gazprom, premierul a răspuns:

"Nu, nici vorbă, oricine salvează locurile de muncă şi are banii de investiţii, este binevenit. Politic nu m-ar deranja nici măcar domnul Dan Diaconescu, cu o singură condiţie: să aibă banii şi capacitatea de a salva locurile de muncă".

Termenul de depunere a ofertelor, amânat până joi

Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12.00, anunţase luni şeful OPSPI, Remus Vulpescu, precizând până pe data de 22 septembrie trebuie informaţi reprezentanţii FMI cu privire la începerea negocierilor cu investitorii.

Decizia lui privind amânarea termenului de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim ţine cont de trei acţiuni în instanţă depuse de preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu.

El depusese în ultimele zile trei acţiuni în anulare, una împotriva unei hotărâri a adunării generale a acţionarilor Oltchim, celelalte vizând suspendarea şi anularea procedurii de privatizare şi a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.

Totodată, şeful OPSPI a mai anunţat că societăţi care reprezintă Gazprom au solicitat amânarea cu două săptămâni a termenului limită pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim pentru a analiza impactul litigiilor apărute în ultimele zile privind combinatul chimic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor