"Dacă profesorul scoate revolverul, să scoată şi elevul!" - Vlad Alexandrescu, critic la adresa unui proiect iniţiat de Şerban Nicolae
alte articole
Una dintre consecinţele adoptării proiectului legislativ vizând înăsprirea pedepselor pentru cei ce agresează cadre didactice este că profesorul ar avea statut de autoritate publică şi ar putea merge în sala de clasă purtând o armă, a opinat, miercuri, senatorul USR Vlad Alexandrescu în cadrul dezbaterilor pe proiectul iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae.
"O consecinţă a adoptării acestei legi ar fi faptul că, potrivit prevederilor articolului 13 din Legea 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, persoanele prevăzute de lege care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice, pe perioada în care au această calitate, pot procura în scopul portului şi folosirii, arme de apărare şi pază. Armele letale, pistol sau revolver. Vă daţi seama ce ar însemna că în sălile de clasă ar veni profesorii cu un revolver la cingătoare şi l-ar şi scoate la un moment dat ca să ameninţe elevii care li se pare lor că îi ameninţă. Eu aş fi de acord cu această lege, dacă s-ar aduce un amendament în care să-i învestim şi pe elevi în postul de autoritate publică", a declarat Alexandrescu, citat de Mediafax.
"Să se împuşte între ei", a completat senatoarea PNL Alina Gorghiu.
"Pentru a fi legitimă apărare, nu? Dacă profesorul scoate revolverul, să scoată şi elevul şi să vedem care trage mai repede", a continuat Alexandrescu.
Aceste opinii au fost exprimate în cadrul dezbaterilor din şedinţa comună a Comisiei juridice şi a celei de învăţământ privind iniţiativa legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae, care prevede înăsprirea pedepselor pentru cazurile de violenţă împotriva profesorilor.
Prin proiectul său, Şerban Nicolae propune ca "ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime".
Potrivit cifrelor lui Şerban Nicolae, "peste 70.000 de profesori români au fost cel puţin odată jigniţi, ameninţaţi de către elevi sau părinţi, sau de către alte persoane. Studiul a fost făcut pe 1.200 de şcoli cu număr total de peste jumătate de milion de elevi.