Proiect de lege pentru elevii din învăţământul profesional şi tehnic, mutilat în Comisia pentru Învăţământ

Comisia condusă de Ecaterina Andronescu a modificat legea prin care elevii din învăţământul tehnic şi profesional urmau să beneficieze de masă şi cazare gratuită, schimbând sintagma "vor beneficia" cu "pot beneficia", ceea ce înseamnă practic că asigurarea acestor facilităţi pentru elevi nu mai e obligatorie ci doar o posibilitate de la care autorităţile se pot eschiva.
Ana Ion
04.04.2017

alte articole

Ecaterina Andronescu(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
04.04.2017

Elevii din învăţământul profesional şi tehnic cu durata de minimum trei ani pot beneficia de masă şi cazare gratuite în cantinele şi internatele şcolare în baza unei legi votate luni în plenul Senatului, relatează Agerpres.

Propunerea legislativă, iniţiată în legislatura precedentă de un grup de senatori PSD, a fost amendată în Comisia de învăţământ a Senatului, raportul fiind însuşit de plen. Forma adoptată de Camera Deputaţilor stabilea că "elevii din învăţământul profesional şi tehnic beneficiază de masă şi cazare gratuită", dar senatorii au modificat textul actului normativ introducând sintagma "pot beneficia". Senatul a fost cameră decizională pe acest proiect.

O altă modificare suferită în comisia de Învăţământ ţine de finanţare. Astfel, forma iniţială a proiectului de lege prevedea că "aceste cheltuieli cu cazarea şi masa elevilor din învăţământul profesional şi tehnic se asigură din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie la propunerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice". Ulterior, Comisia de Învăţământ a propus un amendament care prevede că "acoperirea cheltuielilor pentru cazarea şi masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile judeţene prin decizii proprii", amendament ce a luat girul Plenului Senatului.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Petru Andea a precizat că Guvernul susţine această propunere legislativă în forma amendată de Comisie şi a explicat că prin acest act normativ "autorităţile locale nu au obligaţia, ci dreptul să acorde din fonduri proprii o astfel de finanţare."

"Prin această iniţiativă legislativă se creează un cadru juridic necesar pentru autorităţile locale în aşa fel să poată să finanţeze şcolile locale cu precădere acolo unde au mare nevoie de formarea de profesionişti", a explicat, la rândul său, preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu.

Pe de altă parte, senatorul Dorin Bădulescu de la PMP a atras atenţia că prin actul normativ iniţial se crea o obligativitate, iar prin amendare doar "o posibilitate", ceea ce face ca proiectul să rişte să nu aibă finalitate.

"Lăsând la latitudinea administraţiei publice locale să finanţeze o astfel de activitate, tare mă tem că vom promova un proiect de lege care nu va avea finalitate. Dacă vrem cu adevărat să obţinem rezultate în acest sens, trebuie instituită obligativitatea şi prevăzută sursa de finanţare, partajat. Nu neapărat în sarcina autorităţilor publice locale, care şi aşa au foarte multe de plată. (...) Trebuie reanalizat proiectul şi creată posibilitatea de creare a mesei şi cazării gratuite pentru învăţământul profesional, nu doar posibilitatea. Trebuie gândită foarte bine finanţarea", a spus Dorin Bădulescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor