Cutremur în Coreea de Nord generează temeri privind un nou test nuclear. Unii experţi susţin că seismul a fost natural

Un mic cutremur care a avut loc sâmbătă în apropierea unui poligon de teste nucleare în Coreea de Nord probabil că nu a fost provocat de om, au declarat şeful CTBTO şi un oficial sud-coreean, calmând temerile că Phenianul ar fi detonat o nouă bombă nucleară.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (KCNA/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
24.09.2017

Oficialii chinezi ai Departamentului pentru cutremure au declarat că seismul de magnitudine 3,4, detectat la ora 0829 GMT, a fost o “explozie suspectă”, dar atât CTBTO, care monitorizează testele nucleare, cât şi un oficial al agenţiei sud-coreene de meteorologie au declarat că nu ar fi fost un cutremur natural.

“O metodă cheie este aceea de a analiza undele seismice sau undele acustice seismice şi cele din urmă pot fi detectate în cazul unui cutremur produs de om”, a declarat oficialul sud-coreean, care a cerut să rămână anonim. “În acest caz nu am descoperit astfel de unde. Aşadar, deocamdată, declarăm că este vorba de un cutremur natural”.

Cutremurul, despre care Coreea de Sud a precizat că a avut magnitudinea de 3,0, a fost detectat în districtul Kilju, provincia nordică Hamgyong, unde este localizat binecunoscutul poligon de teste nucleare al Coreei de Nord, Punggyeri, a adăugat oficialul.

Toate celelalte şase teste nucleare nord-coreene au fost însoţite de seisme de magnitudine 4,3 sau mai mult. La ultimul test nuclear, cel din 3 septembrie, a fost înregistrat un cutremur de magnitudine 6,3.

O replică detectată după testul din 3 septembrie ar putea să fi fost cauzată de prăbuşirea unui tunel de la poligonul din zona montană, au afirmat unii experţi la acea vreme. Fotografiile făcute din satelit la zona respectivă după cutremurul din 3 septembrie au surprins numeroase alunecări de teren aparent cauzate de explozia puternică despre care Phenianul a declarat că a fost o bombă cu hidrogen avansată.

Şeful agenţiei de monitorizare a testelor nucleare CTBTO, Lassina Zerbo, a declarat sâmbătă că analiştii analizează activitatea seismică neobişnuită, a cărei magnitudine este mult mai mică” decât cea înregistrată în timpul testului nuclear de la începutul acestei luni în Coreea de Nord.

“Cea mai probabilă ipoteză la ora actuală: este vorba de o consecinţă a evenimentului precedent, care a fost de o mare amplitudine şi care poate avea încă repercusiuni într-o zonă de fractură telurică”, a declarat Zerbo.

Ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că radiaţiile în apropiere de Vladivostok se află la un nivel natural.

US Geological Survey a declarat că nu poate confirma concludent dacă seismul de astăzi a fost natural sau provocat de om.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor