China suspectată că a furnizat Coreei de Nord combustibil periculos pentru rachete

Există suspiciuni că Beijingul a furnizat regimului nord-coreean un combustibil special numit UDMH sau Veninul Diavolului, care aparent a fost folosit de Phenian pentru a efectua recentele teste nucleare şi de rachete.
Racheta nord-coreeana de rază intermediară Hwasong-12 decolează de pe o rampă de lansare într-o locaţie nedezvăluită, în apropiere de Phenian.
Racheta nord-coreeana de rază intermediară Hwasong-12 decolează de pe o rampă de lansare într-o locaţie nedezvăluită, în apropiere de Phenian. (Getty Images)

În acest an, Coreea de Nord a desfăşurat o serie de teste nucleare şi de rachete, generând un val de critici globale, precum şi condamnări şi ameninţări la adresa dictatorului nord-coreean Kim Jong-un din partea mai multor state occidentale.

Iar acum a ieşit la iveală faptul că, de fapt, campania de teroare s-ar datora parţial Chinei, care ar fi furnizat Coreei de Nord un ingredient cheie.

Se crede că Beijingul a trimis administraţiei din Phenian un combustibil pentru rachetă numit “Veninul Diavolului”, existând temeri referitoare la faptul că statul comunist izolat a descoperit cum poate să producă acest material pe cont propriu.

Combustibilul, dimetil hidrazină asimetrică (UDMH), este extrem de delicat de creat. De asemenea, există suspiciuni că Beijingul a furnizat regimului nord-coreean UDMH.

În timp ce SUA şi alte puteri mondiale au renunţat la UDMH cu ani în urmă, după ce materialul volatil a provocat câteva explozii puternice şi fatale, Kim Jong-un continuă să îşi expună lucrătorii la riscuri pentru a-şi atinge obiectivul malefic.

Se crede că Veninul Diavolului a fost folosit chiar în urmă cu câteva zile, când Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra insulei nordice japoneze Hokkaido, declanşând panică în oraşele din zonă. Racheta s-a prăbuşit în cele din urmă în Oceanul Pacific.

Ziarul american New York Times a declarat că Phenianul depinde de acest combustibil puternic, citându-l pe senatorul Edward J. Markey, care a precizat: “În cazul în care Coreea de Nord nu are UDMH, nu poate ameninţa SUA. Este atât de simplu."

“Acestea sunt problemele la care comunitatea americană de informaţii trebuie să răspundă: din ce ţări primesc [nord-coreenii] combustibilul – probabil China – şi dacă Phenianul are un depozit [din acest combustibil] şi cât este de mare”.

SUA a lansat o ameninţare susţinută la adresa Coreei de Nord, când preşedintele american Donald Trump a declarat că nu va ezita să “distrugă total” acea ţară dacă vor exista provocări.

În timpul discursului inaugural la Adunarea Generală a ONU, preşedintele american a precizat că în cazul în care SUA “este forţată să se apere pe ea însăşi sau pe aliaţii săi, nu vom avea o altă alternativă decât să distrugem total Coreea de Nord”.