Coreea de Nord lansează o nouă rachetă deasupra Japoniei. SUA cere Chinei si Rusiei sa ia masuri
alte articole
Armata niponă a declarat că o rachetă lansată de Coreea de Nord a zburat deasupra insulei Hokkaido în dimineaţa zilei de vineri (ora locală a Japoniei sau joi, ora 22.06 GMT), şi apoi a căzut în Oceanul Pacific.
Noul test – cel mai lung zbor al unei rachete nord-coreene – este o mişcare ce sfidează în mod clar rivalii Phenianului, care au adoptat împotriva acestuia o nouă serie de sancţiuni economice la ONU.
“Nu vom accepta niciodată ca Phenianul să calce în picioare determinarea puternică a comunităţii internaţionale pentru obţinerea păcii, lucru care s-a văzut în rezoluţiile ONU, şi să continue cu acţiunile sale revoltătoare”, a declarat reporterilor premierul japonez Shinzo Abe.
Conform armatei sud-coreene, racheta neidentificată a atins o altitudine de aproximativ 770 km şi a zburat pe o distanţă de 3.700 km, suficient de departe pentru a atinge teritoriul american Guam din Pacific.
Totuşi, birourile pentru Securitatea Internă şi Apărarea Civilă din insula Guam au precizat că noul test nu a prezentat o ameninţare imediată pentru teritoriul american.
Autorităţile din Seul au afirmat că preşedintele Moon Jae-in a ordonat oficialilor “să analizeze îndeaproape situaţia şi să se pregătească pentru noi posibile ameninţări nord-coreene, precum impulsuri electromagnetice (EMP) şi atacuri biochimice”.
Deşi Phenianul a precizat că dezvoltă o bombă cu hidrogen care poate declanşa un atac EMP, analiştii rămân sceptici că Nordul dispune de mijloacele tehnologice sofisticate şi cunoştinţele pentru a lansa un astfel de atac.
Pentagonul a confirmat ca Phenianul a testat o rachetă balistică de rază intermediară, adăugând că aceasta nu a fost o ameninţare pentru America de Nord.
Secretarul de stat american Rex Tillerson a cerut “tuturor naţiunilor”, în special Chinei şi Rusiei, să oprească ambiţiile militare ale Coreei de Nord.
“China furnizează Coreei de Nord majoritatea cantităţii de petrol necesară acesteia. Rusia este cel mai mare angajator al forţei de muncă nord-coreene”, a precizat Tillerson într-o declaraţie.
“China şi Rusia trebuie să indice intoleranţă faţă de aceste lansări de rachete necugetate prin luarea unor măsuri directe pe cont propriu”, a adăugat oficialul american.
Consiliul de Securitate al ONU a convocat pentru vineri o întâlnire de urgenţă după noul test nord-coreean. Etiopia, care deţine preşedinţia Consiliului în această lună, a declarat că discuţiile vor avea loc cu uşile închise.
Noul test are loc la scurt timp după ce Phenianul a efectuat cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear al său, pentru care a fost pedepsit cu nou set de sancţiuni economice puternice din partea ONU.
În timp ce China şi Rusia au susţinut cele mai recente sancţiuni ONU împotriva Coreei de Nord, unii oficiali au declarat că sunt foarte tulburaţi de comentariile făcute în Consiliul de Securitate de ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. Aceasta a afirmat că SUA va acţiona pe cont propriu dacă regimul lui Kim Jong-un nu va pune capăt testelor de rachete şi bombe. Oficialii respectivi au subliniat faptul că cea mai recentă rezoluţie a CSONU a evidenţiat de asemenea importanţa soluţionării crizei prin negocieri. “Partea chineză nu va permite niciodată un conflict sau un război în Peninsula [Coreeană]”, a declarat marţi Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
Haley a declarat că noile măsuri vor priva Phenianul de cel puţin 800 milioane de dolari în venituri anuale din exporturi, în special prin interzicerea exporturilor de textile. Această măsură, combinată cu sancţiunile precedente, va bloca aproximativ 90% din veniturile obţinute de Coreea de Nord din exporturi.