'Cutia neagră' a politicii globale va exploda inevitabil şi peste Rusia
alte articole
Spaţiul politicii publice din Rusia aduce din ce în ce mai mult cu un bulevard, pe care se plimbă leneş politicieni, experţi şi alt public. Unii se reunesc în grupuri pentru a vorbi despre componenţa noului guvern, despre reforma politică, privatizare şi economie investiţională. Alături, experţi fac schimb de noi dovezi care atestă schisma din societatea rusă, iar tineri radicali de toate neamurile dorm pe gazon. Păşind peste ei, hălăduieşte societatea progresivă, îngrijorată ba de costul ceasului Patriarhului, ba de soarta fetelor de la Pussy Riot, ba de evenimentele din Piaţa Bolotnaia.
În mijlocul acestei minunăţii tronează 'cutia neagră' a politicii mondiale, dinspre care răzbat din când în când nişte semnale, însă publicului de pe bulevard nu-i arde de aceasta: el este atât de vrăjit de actualitatea temelor locale, încât a încetat să vadă vreo legătură între evenimentele din Rusia şi cele care au loc în lumea externă, aflată într-o schimbare vertiginoasă.
Cu toate acestea, în lume au loc procese care echivalează cu mari neplăceri inclusiv pentru Rusia, subliniază cotidianul rus Utro. De-facto este revizuită chiar şi teza privind lumea globală, creată pe baza dominaţiei unei valute mondiale unice şi a SUA. Criza a zdruncinat acest sistem, iar în diferite regiuni ale globului grupuri de ţări au început să renunţe la folosirea dolarului în comerţul bilateral. Acest lucru nu este de mirare: în ultimii patru ani, datoria de stat a SUA a crescut cu 23,6%, iar Produsul Intern Brut (PIB) cu numai 1,6%, astfel că Rezerva Federală a SUA a început să tipărească bani, umflând şi mai mult balonul financiar.
Treptat, în acest proces a început să fie absorbită şi Europa, pusă în faţa unei alegeri dificile: destrămarea UE sau tipărirea de euro neacoperiţi. Reformele sociale, care s-au transformat într-o ofensivă totală asupra drepturilor angajaţilor, îngroapă 'societatea prosperităţii generale'. Grecia este catalogată deschis drept 'şoarece de laborator', pe care se experimentează restaurarea capitalismului clasic. 'Bulevardul european' devine tot mai stângist, însă partidele de stânga, câştigătoare ale alegerilor, desfăşoară aceeaşi linie, lucru evident din exemplul Italiei şi Spaniei, unde săptămâna trecută s-au desfăşurat ample acţiuni de protest.
Potrivit Utro, Europa de Sud şi de Est se zbate între naţionalism şi ideile de stânga, Nordul şi Vestul rezistă deocamdată, însă încercările băncilor germane de a soluţiona problemele financiare ale UE clatină unitatea sa politică. O relativă stabilitate este menţinută datorită eforturilor consolidate ale Germaniei şi Franţei, însă Nicolas Sarkozy a pierdut alegerile, iar cum se va comporta înlocuitorul lui, Francois Hollande, nu este foarte clar.
Se clatină scaunul şi sub Angela Merkel: săptămâna trecută, partidul ei a pierdut în faţa socialiştilor în landul Renania de Nord-Westfalia. În aceste condiţii, nu se poate garanta că politica Germaniei nu va fi modificată, iar Merkel însăşi nu-şi va părăsi postul în urma alegerilor din 2013.
La graniţele sudice ale Rusiei se extinde zona de instabilitate: în tot spaţiul din Pakistan până în Orientul Mijlociu au loc atentate teroriste, Tadjikistanul se află în pragul revoluţiei, în Iran se acutizează conflictul între ayatollahi şi preşedintele Ahmadinejad, iar încercările de reglementare paşnică a situaţiei din Siria sunt 'împănate' cu noi atacuri ale combatanţilor.
Toate aceste subecte continuă în pensinsula arabă, unde Arabia Saudită 'plăteşte şi inspiră', Qatarul se implică deschis în conflicte, iar islamiştii câştigă alegerile în Kuweit, Tunisia şi Egipt.
Creşte tensiunea şi în Oceanul Mondial. China a pătruns în Arctica şi acţionează tot mai activ în Oceanul Indian şi în cel Pacific, iar acest lucru îi îngrijorează pe americani, care au strâns în Golful Persic un puternic pumn militar împotriva Iranului şi care s-au obişnuit să trateze Oceanul Pacific drept o 'mare internă'. SUA sunt iritate şi de comportamentul Rusiei, care îngrădeşte acţiunile lor în Siria şi Iran.
Prin urmare, peste tot în jurul Rusiei sunt probleme: în Vest - Europa cufundată în criză, în Sud - islamiştii, în Caucaz - regimul lui Saakaşvili, iar în Est - China puternică. De asemenea, în interiorul Rusiei - războiul terorist din Daghestan, puternice comunităţi musulmane în marile oraşe, separatism în Extremul Orient, în Siberia şi Povoljie, şi o mulţime de probleme sociale, politice şi economice.
Este clar că nimeni din Rusia nu vrea să se gândească la aceasta. Este mult mai plăcut să te plimbi pe bulevard, ocolind atent 'cutia neagră' a politicii mondiale şi aşteptând fără griji acel moment când acoperişul acesteia va zbura şi ea se va transforma într-o 'cutie a Pandorei', burduşită de probleme reale, nu imaginare, atenţionează în final ziarul rus.